Háromszék: létszámhamisítással gazdagodna néhány iskola

Bizonyos háromszéki tanintézmények „felfújták" a beiskolázott diákjaik számát, az iskolák így próbáltak több pénzhez hozzájutni. Kovászna megye főtanfelügyelője, Keresztély Irma sajtótájékoztatón elmondta: arra az ellentmondásos adatra figyelt fel, hogy a tanintézmények iskolakezdéskor 28 791 beiskolázott diákról tettek jelentést, majd októberben 45-el nagyobb volt a létszám.

Keresztély Irma felkérte az intézmény informatikusait, hogy minden diákot azonosítsanak be személyi szám alapján, így hamarosan kiderült, hogy melyik iskolákból jelentettek be több tanulót.

A főtanfelügyelő feltételezése szerint egyes tanintézmények úgy próbálnak nagyobb költségvetéshez jutni, hogy iskolába nem járó gyerekeket is beiskolázottként tüntetnek fel. „Az iskola igazgatójának és a könyvelőnek kell viselnie a következményeket, hiszen nem hazudhatnak nemlétező diákokról, ez ugyanis okirat hamisításnak számít" - magyarázta Keresztély Irma.iskola

Aggasztóan sok a hiányzás

Háromszéken riasztóan magas az iskolai hiányzások száma is. Szeptemberben két hét alatt 32 195 tanórányi hiányzást jegyeztek, vagyis átlagban minden diákra 1,2 órányi hiányzás jutott. Októberben már 151 092 tanórányi hiányzást halmoztak fel a háromszéki tanulók, vagyis minden diákra 5,2 órányi hiányzás jut - tájékoztatott a tanfelügyelő.Keresztely-Irma

A tavalyi tanévben több mint egymillió tanóráról hiányoztak a Kovászna megyei tanulók, mondta Keresztély, aki szerint főleg a középiskolás tanulók, azon belül is a végzős 12. és 13. osztályosok hiányoztak legtöbbet. "Ez meg is látszik az érettségi eredményeken" - mutatott rá a szakember.

Idén az előkészítő és első osztályosok körében sok a hiányzás - részletezte Keresztély Irma, aki ezt azzal magyarázta, hogy sok szülő beíratta a gyerekét iskolába, mert kötelező volt, majd egyszerűen úgy döntött, hogy nem járatja.

Az iskolakerülők toplistája

Iskolakerülés tekintetében a negatív toplistát a sepsiszentgyörgyi Constantin Brâncusi, a Berde Áron és a Kos Károly iskolák líceumi tanulói vezetik. A gimnáziumi osztályosok körében az őrkői Néri Szent Fülöp, a Gödri Ferenc és a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás vezetnek.

Falvakon pedig a romák által lakott Bölönben, Gidófalván, Ozsdolán és Árapatakon a legnagyobb a hiányzások száma.

Keresztély Irma szerint a hiányzások tekintetében óriási az osztályfőnökök felelőssége, akik már a nap elején fel kellene hívják a órákon nem megjelenő gyerekek szüleit, másrészt a szülők is jobban oda kellene figyeljenek arra, hogy a gyerekük mivel tölti el a napját.

Kimaradt?