Colectiv-tragédia: súlyos mulasztással gyanúsítják a tűzoltókat

Belső vizsgálat indult a Bukaresti Készenléti Felügyelőségnél (ISU) miután felmerült a gyanú, hogy az intézmény vezetői valótlanságokat állítottak a Colectiv klubban történt tragédia után. A parancsnokokat a nyomozás idejére felfüggesztették tisztségükből – közölte szerdán az országos felügyelőség.

A belső vizsgálat elindításának előzménye, hogy a Gazeta Sporturilor kiderítette: nem igaz a bukaresti ISU vezetőinek az a korábbi állítása, hogy mivel nem szerepelt a nyilvántartásukban, nem is tudtak a Colectiv klub létezéséről, így arról sem tudhattak, hogy a szórakozóhely tűzveszélyes lehet.

A lap tényfeltáró cikke szerint a bukaresti ISU-hoz szeptember 23-án érkezett egy fax az Emagic rendezvényszervező irodától, amelyben közlik, hogy szeptember 25-én és szeptember 26-án este a Colectiv klubban, illetve klubnak helyet adó épület első emeletén rockfesztivál zajlik, amelyen becslések szerint 2000 ember vesz majd rész, és szükség lesz a tűzoltók jelenlétére.

FRISSÍTÉS: A bukaresti ISU vezetőinek leváltását kérte a belügyminisztertől Dacian Cioloș a szerdai kormányülésen. "Remélem, hogy ezek az emberek soha nem is térnek többé vissza a rendszerbe" – jelentette ki a kormányfő.

A Gazeta Sporturilor újságírói szerint a tűzoltók a kérés ellenére nem jelentek meg a helyszínen. Ha pedig megjelentek volna, könnyen kiszúrhatták volna, hogy a Colectiv klub tűzveszélyes, így elkerülhető lett volna tragédia. Ráadásul a szórakozóhelyiség a fax érkezése után sem került be az ISU nyilvántartásába. 

Mint ismert, a bukaresti szórakozóhelyen 26-an vesztették életüket az október 30-án este keletkezett tűzvészben (további egy személy kórházba szállítása közben hunyt el), és 180 személy sebesült meg. Azóta a halottak száma 60-ra nőtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?