Könnyebben tanulhatnak románul az óvodások Hargita megyében

A csíkszeredai Kis Herceg Napközi Otthon 2 700 lejes támogatásból bővíti a román nyelv elsajátításához szükséges didaktikai eszközöket. Az otthon a Hargita megyei tanácsnál pályázott.

A megyei tanács azzal a céllal hirdette meg pályázatát, hogy a megyében élő magyar ajkú gyerekek könnyebben teljesítsenek a kötelező ismeretfelmérő teszteken, illetve vizsgákon. A tanács a pályázati kiírásokkal lehetőséget biztosít az egyesületeknek programok és eszközök vásárlására azért, hogy a gyerekek könnyebben és hatékonyabban tanulják meg a román nyelvet. 

A Kisgyermekért Egyesület sikeresen pályázott, és 2 700 lej értékben nyert támogatást a csíkszeredai Kis Herceg Napközi Otthon részére. A pályázati támogatásból megvásárolt eszközöket – amelyekkel jelentősen bővült az óvoda román nyelv tanulását elősegítő eszköztára – Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke adta át a gyerekeknek és az óvónőknek november 24-én, kedden.

"Nagyon örvendek annak, hogy a gyergyói óvodák és napközik mellett a csíkszeredaiak is sikeresen pályáztak, bízom benne, hogy a gyerekek sokat fejlődnek az új eszközökkel" – mondta a megyeelnök.

Kedves Ildikó megköszönte a támogatást, amelyből az általa vezetett óvodába járó több mint 200 magyar ajkú gyermek számára elősegítő könyveket, CD-ket és segédeszközöket vásároltak.

A románnyelv-oktatás helyzete Hargita megyében címmel korábban jelentést készített a tanács elemzőcsoportja. 

A dokumentum a 410 felnőtt, Hargita megyei magyar tannyelvű iskolákban oktató pedagógus, iskolaigazgató és szülő, valamint 538, a megyében magyar nyelven tanuló diák megkérdezésével készült felmérésen alapszik. A megkérdezett szülők és pedagógusok 97,7 százaléka úgy véli, hogy fontos, vagy nagyon fontos, hogy a gyereke társalogni és írni tudjon román nyelven, 98,5 százaléka viszont elégedetlen azzal, ahogy a diákoknak a román nyelvet tanítják a kötelező oktatás keretében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?