Korcsolyapályát állítanak fel a város központjában Sepsiszentgyörgyön

Idén télen korcsolyapályát állítanak fel Sepsiszentgyörgy épülő főterén - tájékoztatott Sztakics Éva. A város alpolgármestere úgy tájékoztatott, hogy a kivitelező tartja az ütemtervet, így decemberben átadja az új főteret, amelyen a tél folyamán szórakozási lehetőségeket is kínálnak a lakóknak.

Itt kap helyet a karácsonyi vásár, illetve itt állítják fel a város karácsonyfáját, de tervezik, hogy egy korcsolyapályát is beüzemelnek. Sztakics Éva elmondta, tervezik, hogy a meglévő két mobil jégpálya mellé vásárolnak egy újabbat. Amennyiben ezt a forgalmazó nem tudja időben leszállítani, akkor a főtérre szerelik fel azt a korcsolyapályát, amelyet eddig a volt Europiac helyén állítottak fel.

Sztakics Éva elmondta, az uniós alapokból finanszírozott 1,2 millió eurós főtér felújítását év végéig be kell fejezni, és el is kell számolni. Várhatóan nem lesz akadálya a munkálatok befejezésének, az viszont már eldöntött, hogy a színház és a Székely Mikó Kollégium előtt lefektetett talajvízelvezető drénrendszer fölötti részt nem kövezik le.

Az ehhez szükséges kockaköveket is megvásárolták, de úgy döntöttek, a köveket csak tavasszal teszik ki, mivel a drénrendszer lefektetéséhez 3-4 méter mély sáncot kellett ásni. A visszatemetett sánc a szakemberek szerint a tél folyamán úgymond összeesik, így érdemes várni a kövezéssel tavaszig, hogy ne kelljen majd újra felszedni.

Ami a sárkánydomb tervét illeti, az alpolgármester elmondta: nem mondtak le a kivitelezésről, viszont meg kell várni a prefektúrával folyatott per végét. Mint arról már korábban beszámoltunk, a prefektúra a bíróságon támadta meg a terület rendezési tervét, arra hivatkozva, hogy nem kértek engedélyt a belügyi és védelmi minisztériumoktól, illetve a titkosszolgálattól.

Az önkormányzat levelet írt a két minisztériumnak, de azok még nem adtak választ, hogy ők hogyan értelmezik a törvényt. Sztakics Éva közlése szerint a közelben nincs olyan védelmi vagy titkosszolgálati létesítmény, amelyet befolyásolna a főtér rendezése.

Hozzátette, azért szeretnék megépíteni a sárkánydombnak nevezett 5 méter magas térplasztikát, hogy az új főtér minden oldalról legyen behatárolva. Az alpolgármester rámutatott, hogy az új főtér és a Mihai Viteazul tér stílusában és funkciójában is különbözik, és azok amúgy sem alkotnak egy összefüggő teret, hiszen a forgalmas Gábor Áron utca választja el egymástól őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?