Alattomos módon szedi újabb áldozatait a bukaresti tűzvész

Nagyon megnehezíti a bukaresti tűzvészben megsérült személyek kezelését, hogy az orvosoknak nem csak égési sebeket kell gyógyítaniuk; a páciensek szervezetét alattomos módon támadják az égő klubban belélegzett kémiai anyagok – panaszkodott szombaton a Mediafaxnak a fővárosi Grigore Alexandrescu Kórház menedzsere.

Dan Enescu elmondta, naponta jelentkeznek légzési panaszokkal az egészségügyi intézményben olyan fiatalok, akik csak felületes égési sebeket szereztek a tűzvészben. Beszámolója szerint volt olyan páciens is, akit a tragédia után kórházba szállították, leültették egy ágyra, és látszólag semmi baja nem volt, ám egyszer csak összeesett és meghalt.

„Az a gond, hogy nem tudjuk, mivel küzdünk. A klubhelyiséget valóságos krematóriummá változtatta a tűz akkor este. A terem ugyanakkor megtelt mérgező anyagokkal, így egy gázkamrához is hasonlított. Külön-külön talán tudnánk semlegesíteni a páciensek szervetében a mérgező anyagokat, de a keverékükkel nem tudunk mit kezdeni” – magyarázta Enescu.

Az orvos szerint ezek a mérgező anyagok hosszú távon fejtik ki romboló hatásukat az érintettek szervezetében. „Hiába gyógyulnak szépen a betegeink égési sebei, ha közben megmagyarázhatatlan módon romlik az egészségi állapotuk. Ilyen orvosi esetekkel még nem szembesültünk. Bármire számíthatunk” – fogalmazott a kórház menedzsere.

Mint ismert, már a tragédia estéjén arról szóltak a hírek, hogy a klub hangszigeteléséhez használt szivacsréteg égésekor mérgező anyagok – többek között ciánszármazékok – kerültek a levegőbe. 

Kapcsolódók

Kimaradt?