Kigyulladt egy zsúfolásig telt bukaresti szórakozóhely: 27 halott, 162 sérült

Tűzvész pusztított egy bukaresti belvárosi klubban péntek éjjel, az első jelentések szerint 27 ember meghalt, 162 személyt különböző sérülésekkel kellett kórházba szállítani. FRISSÍTÉS: A kormány háromnapos nemzeti gyászt rendel el.

A klubhoz hatvan tűzoltó- és mentőautó érkezett, valamint egy kis mobil kórház. A Belügyminisztérium közlése szerint 160 embert szállítottak kórházba, de sokan, akik könnyebb sérüléseket, vagy füstmérgezést szenvedtek, taxikkal, vagy ismerősök autóival mentek különböző kórházakba. A tűzeset sérültjeit, tíz kórház között osztották szét.

A Colectiv nevű szórakozóhely, ahol a tragédia történt, a főváros központjában, a Tăbăcarilor utcában van. A klubban mintegy négyszáz fiatal volt: egy rockkoncertet hallgattak, amelynek szervezői látványos pirotechnikai műsort is ígértek. Bár az első hírek robbanásról szóltak, utóbb egyes hírtelevíziók a szemtanúk tanúvallomása alapján azt közölték, hogy egy szikra gyújtotta meg a színpad körüli díszletelemeket, csak utána hallottak robbanást.

Más szemtanúk azt állították, hogy a színpadon használt pirotechnika okozott tüzet, amely pillanatok alatt tovaterjedt a zsúfolt terem mennyezetén. A bennlévők közül voltak, akik pár pillanatig azt hitték, a tűz is a műsor része, hamarosan azonban mindenki egymáson taposva próbált kimenekülni.

A péntek éjjel 11 óra körül keletkezett tűz okának vizsgálatát már megkezdték. A kormány szombaton reggel rendkívüli ülést tart a katasztrófa okán. Raed Arafat, helyettes államtitkár, a rohammentő-szolgálat alapítója a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: a legtöbb halottnál nem volt személyazonossági igazolvány. Az áldozatok azonosítása érdekében a hozzátartozóknak megadtak egy telefonszámot, amelyen az eltűntekről tehetnek bejelentést.

A helyettes államtitkár elmondta: a helyszíni mentés befejeződött, a bukaresti kórházakban azonban nagyon nehéz helyzet alakult ki, mivel az intenzív osztályok túlterheltek, és olyan kórházakba is érkeztek sebesültek, ahol nincs megfelelő felszerelés az égési sérülések ellátására.

Magyarországon is történt hasonló tragédia egy túlzsúfolt szórakozóhelyen. Négy éve a budapesti Nyugati téren lévő West-Balkán nevű klubban, az egykori Skála Metró épületében két lány és egy fiatal nő halt meg, 14-en pedig megsérültek. Az áldozatok 17 és 24 év közöttiek voltak. A szórakozóhelyre közel 3000 embert engedtek be, és a három áldozat nem élte túl a hatalmas tömeg által kifejtett fizikai nyomást. A boncolás szerint fulladás volt a haláluk oka.

Nehéz volt kijutni az épületből

A szórakozóhelyet egy régi ipari létesítményből alakították ki. A zsúfolt teremben néhány száz fiatal szórakozott. A menekülők egyetlen kijáratot tudtak csak igénybe venni. "Egymást tapostuk, aki erősebb volt, az maradt életben" - mondta az egyik túlélő.

A belügyminisztériumban vörös riasztást adtak ki, amely azt jelenti, hogy a hatóságok bármilyen kórházi intézményt vagy szükséges szállítóeszközt igénybe vehetnek.

Klaus Johannis államfő Facebook-üzenetben adott hangot megdöbbenésének, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, arról biztosítván őket, hogy a hatóságok mindent megtesznek a bajbajutottakért.

Szemtanúk szerint a tragédia a színpadon levő kisebb tűzijátékból indult, a gyúlékony anyaggal borított falon és famennyezeten másodpercek alatt elterjedtek a lángok. A termet hangszigetelő szivacsréteget nem vontak be tűzálló anyaggal.

Kapcsolódók

Kimaradt?