Bojkottálja az RMDSZ-frakció a tanácsüléseket Marosvásárhelyen

November 8-ra írták ki a közbeszerzési versenyt a marosvásárhelyi új utcanévtáblákra, ám még nem tudható, hogy kétnyelvű táblákat kell-e legyártani, és ha igen, milyen formában – ezért bojkottálta az önkormányzat RMDSZ-frakciója a csütörtök délutáni ülést és a napirend elfogadása előtt elhagyta a termet.

Soós Zoltán tanácsos, polgármesterjelölt érdeklődésünkre elmondta: a frakció csak akkor vesz részt az üléseken, ha tisztázzák a kétnyelvű utcanévtáblákra kiírt közbeszerzés részleteit, e mellett a kombinátügyben szorgalmazott referendum kapcsán a városházi jegyző aláírja az RMDSZ javaslatát, valamint a városháza gyakorlatba ülteti az évekkel korábban elfogadott ám máig nem alkalmazott tanácsi határozatokat.

A kétnyelvű utcanévtáblákra kiírt közbeszerzési pályázatban egyelőre nem lehet tudni, hogy valós kétnyelvű táblákat kérnek-e, vagy az a felemás megoldás marad, hogy a nevet románul, az utca, vagy a tér szót pedig magyarul tüntetik fel. Például Marosvásárhelyen a városháza értelmezésében kétnyelvű a „str. Grădinarilor utca”, a „str. Păcii utca”, a „Piața Rozelor tér” és még sok hasonló megnevezés.

Az Azomureș-kérdésben az RMDSZ egy határozat-tervezetett terjesztett elő, amelyben népszavazás kiírását javasolja a vegyi kombinát bezárása kapcsán, ám a városháza jegyzője szerint nem világos, hogy mit is akar az RMDSZ-frakció, mit szeretne megkérdezni ez ügyben a lakosságtól.

A már elfogadott ám nem alkalmazott tanácsi határozatok között szerepel egyebek között a kerékpársávok létrehozása, a Margaréta utcai házak felújítása, a zöldövetek pontos feltérképezése és kataszterbe írása, a Bodor Péter-kút visszaépítése valamint Sütő András szobrának felállítása.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?