Öt hónap börtönt kapott a gyermekeket lehülyéző tanítónő Kolozsváron

Öt hónap börtönt és hatvan nap közmunkát kap büntetésként a Sigismund Toduţă Zenelíceum tanítónője, Monica Chiorean, aki keresetlen szavakkal alázta meg első osztályos kisdiákját. Mivel a pedagógus elismerte tettét, az ügyészség a büntetés mértékét vádalkuval állapította meg.

Az ügyészség javaslatát a kolozsvári bíróságnak is jóvá kell hagynia. A vádalku része, hogy a szabadságvesztés végrehajtását két éves próbaidőre felfüggesztik. A próbaidő alatt Monica Chioreannak egy sor feltételt kell teljesítenie: például rendszeresen jelentkeznie kell a hatóságoknál, be kell jelentenie, ha munkahelyet vagy lakhelyet változtat.

A hatvan napos közmunkát a pedagógusnak a polgármesteri hivatalnál vagy a Christiana Orvosi Keresztény Filantropikus Egyesületnél kell elvállalnia. Mint arról korábban beszámoltunk, Monica Chioreanról májusban olyan hangfelvételeket szellőztetett meg a sajtó, amelyeken féleszűnek, hülyének nevezi első osztályos diákját.

A bizonyítékok szerint Chiorean Monica Elena 2015. január-február között az egyik matematika órán L. L.-t keresetlen szavakkal alázta meg: "Te hülye vagy a fejeddel, hol a fenébe láttad, miért írsz nullát?... Te normális vagy?... Menj a fenébe vissza az előkészítőbe! Menj vissza az óvodába! ... Hová tetted az eszed? Gyere a francba ide a katedrához... Féleszű, ami vagy! ... Csecsemő!"

A tanítónő magánéleti problémáival magyarázta viselkedését.  Monica Chiorean mellett több szülő is kiállt, többen úgy nyilatkoztak, hogy a jó eredményei miatt nem szabad elbocsátani a pedagógust. A zenelíceum vezetőtanácsa titkos szavazással eleget is tett a kérésnek, valamint úgy döntöttek, 15 százalékos fizetéscsökkentéssel szankcionálják fél évig. A döntést követően az iskola igazgatói bejelentették, lemondanak tisztségükről, amiért elutasították kérelmüket, hogy bocsássák el állásából Monica Chioreant.

A rendőrség április 3-án hivatalból eljárást indított a tanítónő ellen hatalommal való visszaélés gyanúja miatt, így került az ügy az ügyészségre. 

Kapcsolódók

Kimaradt?