A románok egyharmada beteljesedett és kiegyensúlyozott

A National Happiness Románia tanulmány szerint a románok egyharmada a „beteljesedett és kiegyensúlyozott" kategóriákba tartozik, több mint 20 százalékuk „rászoruló" és „keresi az utat", a „karrieristák" és „családközpontúak" vannak a legkevesebben. A tanulmány az említett öt csoportba sorolta a megkérdezetteket.

A „rászorulók" a lakosság 20,3 százalékát teszik ki, többnyire egyedülálló személyek (nőtlenek vagy férjezetlenek, özvegyek vagy elváltak), a háztartásukban kevesebb mint három személy él, 1400 lej alatti a jövedelmük.

Az „utat keresők" ugyancsak 20,3 százalékot tesznek ki a megkérdezettekből. Ebbe a csoportba főleg 18-24 év közötti, illetve 55-64 év közötti személyek, többnyire nők tartoznak, jövedelmük nem haladja meg az 1400 lejt. Legtöbben családosak, munkanélküliek vagy olyan munkát vállalnak, amire rákényszerülnek.terasa

A „családközpontúak" 17,4 százalékot tesznek ki, ebbe a kategóriába főleg 35-44 év közötti nők tartoznak, akik valószínűleg gyereknevelési szabadságon vannak, a gazdasági válság miatt, vagy saját döntésük alapján csak a háztartásban tevékenykednek.

A „karrieristák" a legszűkebb csoport, 13,7 százalék, főleg a szakmai eredményekre, a pénzügyi nyereségre alapoznak amely státuszt, presztízst és identitást jelent számukra.

A „beteljesedett és kiegyensúlyozott" kategóriákba tartoznak a legtöbben (32,6 százalék) főleg kisvárosból származó idősebb személyek, akiknek népes a családjuk (70 százalékuk legalább három tagú háztartásban él), munkahellyel rendelkeznek és 2000 lej fölötti a keresetük. Ők többnyire meg tudják vásárolni maguknak azt, amit szeretnének, de néha le kell mondaniuk a városi kiruccanásokról.

A felmérést szeptember-októberben periódusban, országos mintán készítették el, amely 1002 városi környezetben élő, 18-64 év közötti személyt foglalt magába. A kutatás résztvevői online válaszoltak a kérdésekre.

Kimaradt?