Falut kapott vissza egy család. Kitelepítenék a lakókat?

Zarándnádason, Arad megye egyik falujában hatalmas konfliktus robbant ki egy bírósági döntés nyomán, amely szerint az 1200 lakosú település területe, valamennyi háztartásával együtt egy család tulajdonában van.

A tulajdonosok visszakövetelik azt a 8 700 hektárt, amelyet a bíróság nekik ítélt, ez Zarándnádas egészét jelentené, a templom és a temető területe is a magántulajdon részét képezi. A döntést még 2007-ben meghozták, de a tulajdonosok csak az utóbbi évben kezdték követelni javaikat, a gazdaságok lebontását is elkezdték.1123-kep-faluorokles

„A lakosok attól félnek, hogy elvesztik a megélhetési lehetőségüket. Az új tulajdonosoknak magán-erdőgazdálkodási kerületük is van, alapjában a teljes falu az övék" – nyilatkozta Petrică Horga, Feltót község alpolgármestere, amelyhez Zarándnádas is tartozik. Elmondta: a család olyan dokumentumok alapján kapta meg ezt a területet, amelyekkel igazolták, hogy néhai Grósz gróf utódai.

„A család a bíróságon 101 topo számot, többek közt a templom és a temető területét kapta vissza" – részletezte Petrică Horga.

Kimaradt?