Részben leállíttatta a prefektúra a sepsiszentgyörgyi főtér felújítását

A háromszéki prefektus bíróságon próbálja megakadályozni, hogy Sepsiszentgyörgy főterén megépüljön a sárkánydomb.

Antal Árpád polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Kovászna megyei kormányhivatal bíróságon támadta meg az önkormányzat területrendezési tervét (PUZ), amely a prefektúra és a megyei tanács előtti térre zöldövezet létesítését tenné lehetővé.

A polgármester szerint a prefektus arra hivatkozva kérte a bíróságon a területrendezési terv visszavonását, hogy elfogadása előtt az önkormányzat nem kért engedélyt a védelmi és belügyminisztériumtól, illetve a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI). Antal Árpád szerint ismét törvényértelmezési véleménykülönbség van az önkormányzat és prefektúra között. Az önkormányzat értelmezése szerint mindössze a város általános rendezési tervét (PUG) kell elfogadtatni minden létező hatósággal, a kis városrészek rendezési tervéhez (PUZ) erre már nincs szükség.

A polgármester elmondta, a prefektúra pereskedése miatt kénytelenek leállítani a munkálatokat a főtér megyei tanács és prefektúra előtti részén, és a bírósági ítélet függvényében lépnek majd tovább. Antal Árpád szerint az lenne normális, ha olyan központja lenne a városnak, amilyent a lakosság által megválasztott önkormányzati vezetők terveznek, nem olyan, amilyent Bukarestből kinevezett hivatalnokok akarnak.

A székelyföldi románok fóruma ellenzi a sárkánydombot

Az éppen kialakulóban lévő sepsiszentgyörgyi főtérre tervezett sárkánydombot főként a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok fóruma ellenzi, mert meglátásuk szerint az eltakarja majd a Mihai Viteazul szoborcsoportra való rálátást.

Az önkormányzat által múlt hónapban elfogadott területrendezési tervben az szerepel, hogy a megyei tanács és a prefektúra előtti részen „zöldövezet emelkedik”, amely – Sztakics Éva alpolgármester szavai szerint – megteremti a lehetőséget, hogy akár a sárkánydombot is megépítsék.

A tervek szerint a sárkánydomb egy 8 méter magas, 13 méter széles és 33 méter hosszú füvesített térplasztika, amely egy földre zuhant sárkányt formáz. Ez a történelmi városközpontot határolná el a kommunizmus idején épített tömbháznegyedtől, a szocreál stílusú Szakszervezetek Művelődési Házától.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?