Megszólalt a férfi, aki beverte a román fogyasztóvédő orrát

Nem szándékosan ütötte meg a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetőjét – állítja Mircea Diacon sepsiszentgyörgyi bántalmazója. L. L.-t korábban behívatták a rendőrségre, ahol nyilatkozatott adott a történtekről.

A férfi a Háromszéknek elmondta, az incidens napján a sepsiszentgyörgyi Lukoil benzinkút melletti vendéglőbe ment kollégájával levest enni. A másik teremben egy hangoskodó társaság tartózkodott, s egyre-másra rendelték a román zenét. L. L. társa kisvártatva felállt, és megrendelte a Hargitai fecskemadár című nótát. Erre Diacon, akit nem ismert, elkezdett mocskolódni, köpött a zenekar felé.

A férfi elmesélte, hogy társa kétszer is odament a fogyasztóvédőhöz, s megkérdezte, miért teszi ezt. Elmondta neki, hogy nincs baja a románokkal, felesége is román, de ő is szeretne egy magyar dalt hallgatni. Diacon erre kijelentette: amíg ő itt van, magyar zenét nem fognak húzni! Amikor a fogyasztóvédők társasága indulóban volt, Diacon részegen odament asztalukhoz, és azt mondta kollégájának: figyellek téged is és a gorilládat is! (Eşti luat în vizor, şi tu şi gorila ta!)

Erre L. L. evés közben odaszólt: végezd a dolgodat! Kollégája rákérdezett: miért fenyegetsz? L. L.-nek úgy tűnt, hogy tettlegesség készül, s felugrott, hogy lefogja kollégáját, nehogy nekiszökjön a kötekedőnek, de az ugrásra Diacon megijedt, és átkarolta. A férfi lerázta, s ahogy karját kiszabadította, könyökével véletlenül arcon ütötte a fogyasztóvédőt, s megindult az orra vére. Diacon hívta a rendőrséget, s közben fenyegetőzött. L. L. kifizette a számlát, és távoztak. Nem futottak el – hangsúlyozta. Másnap maga jelezte a körzeti rendőrnek a történteket.

Mint ismert, Diacon korábban úgy számolt be az incidensről, hogy a vendéglőben két férfi hirtelen rátámadt, ütlegelni kezdték, majd elszaladtak, kollégái nyomukat veszítették az Állomás negyedi tömbházak között. A fogyasztóvédő tájékoztatása szerint rendőrök azonosították az egyik elkövetőt „egy magyar nemzetiségű román állampolgár személyében”. Diaconnak az orra törött be, a törvényszéki orvostani jelentés szerint sérülése 16 napon túl gyógyul.

A Kovászna megyei rendőrség közleménye szerint a nyomozás során megállapították, hogy a konfliktusra az elfogyasztott alkohol hatása alatt került sor, és a vita során L.L. sepsiszentgyörgyi lakos arcon ütötte áldozatát.

Mircea Diacon az elmúlt időszakban azzal vált ismerté, hogy a háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal ellenőrzései során rendszerint a megalapozott fogyasztóvédelmi kifogások mellett olyan állítólagos kihágásokért is büntet, amely a magyar nyelv vagy szimbólumok használatára vonatkozik.

Kapcsolódók

Kimaradt?