Mi történik a gyermekkel, ha veréssel nevelik?

Romániában tíz családból hatban veréssel "nevelik" a gyermekeket derült ki a Salvaţi Copiii gyermekmentő alapítvány országos felméréséből. Az alapítvány szerdán országos kampányba kezdett a gyermekbántalmazás ellen.

A Salvaţi Copiii szakemberei figyelmeztetnek, hogy a veréssel "nevelt" gyermekek agresszívvé válnak, szoronganak és nagy eséllyel lesznek depressziósak. "A bántalmazás nemcsak fizikailag és érzelmileg okoz sebeket, hanem cselekvési modellt nyújt annak a kiskorúnak, aki ma gyermek, de holnap tinédzser, felnőtt lesz, és aki ezt a modellt alkalmazza majd kapcsolataiban" - olvasható a kampány felhívásában.

A felmérésből kiderül, abban a családban nagy a fizikai bántalmazás veszélye, ahol a szülők alacsonyan iskolázottak, nincsenek információik arra vonatkozóan, hogyan lehet a verésen kívül más eszközökkel nevelni a gyermekeket. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy Romániában a nevelés kultúrájában első helyen áll a büntetés és a szidalmazás.

A bántalmazás következményei lehetnek:

  • szorongás
  • agresszív viselkedés
  • kötődési zavarok
  • iskolaelhagyás
  • önbántalmazás
  • bizalmatlanság

A gyermekmentő alapítványnál 2009-2015 (június) között 13 126 olyan gyermekkel foglalkoztak, akik előnytelen környezetből érkeztek, ahol a fizikai bántalmazás mindennapos. A gyermekek 62 százalékánál agresszív viselkedést, az érzelmek kontrolállásának nehézségeit figyelték meg. 18 százalékuknál a rendszeres bántalmazás patológiás kötődést eredményezett a bántalmazó szülő felé, hiszen ezek a gyermekek kisebb korban az emberi kapcsolatok természetes velejárójának tekintik a verést. A gyermekek 47 százalékánál a hazugság bevett problémamegoldó gyakorlat, 83 százalékánál rettegést, szorongást, haragot, csalódottságot éreztek a bántalmazó szülőkkel szemben.

Ami ezeknek a gyermekeknek a szüleit illeti, az alapítvány nyilvántartásában szereplő 9 647 szülő 58 százaléka elmondta, nem érzi jól magát akkor, amikor rákiabál vagy veri a gyermekét, de amikor helyzet van, jobban bízik a verésben mint nevelői módszerben. 

Az országos kampány alatt a Salvaţi Copiii egyebek mellett 8 olyan konferenciát szervez a szülők részére, amelyen nevelési modelleket mutatnak be. A Salvaţi Copiii többek között a bukaresti, temesvári, marosvásárhelyi központjaiban ingyenes tanácsadást ad, foglalkozást nyújt gyermekeknek és szülőknek. Részleteket itt olvashat

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?