Kötelezővé tennék a terhes nők HIV-tesztelését

Az egészségügyi minisztérium jövő hónaptól rendelettel tenné kötelezővé a várandós kismamák számára a HIV-tesztelést – jelentette be szerdán Adrian Streinu-Cercel, a Matei Balş Országos Fertőző Betegségek Intézetének menedzsere.

Rámutatott: a kötelező vizsgálat óriási lehetőségeket jelenthet, ugyanis egy HIV-fertőzött kismama egészséges gyereket hozhat a világra.

„Az egészségügyi szaktárca december folyamán rendeletet fog kiadni, ezt jelenleg még szerkesztési fázisban van. A vizsgálat kötelezésével jóval több személyt tudnak majd megvizsgálni, a tesztet eddig csak tetszés szerint végeztették el a várandós nők" – részletezte a szakember.

Hozzátette: a HIV-fertőzések monitorizálása terén Románia az EU-ban az elsők között van, ebben Franciaország, Németország és Svájc is az ország példáját követi.varandos

Dorina Duma, a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője elmondta: a terhes nők esetében kiemelten fontos a HIV tesztelés elvégzése, hiszen ezen múlhat a gyerek jövője, ezzel szemben pedig nem senki sem maradhat közömbös.

„A legkorábbi fázistól tudnunk kell, hogy mit tehetünk a kismamáért, a gyerekért és a családért" – fogalmazott Dorina Duma.

Florin Stamatian, a Kolozsvári 1. számú Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika vezetője megerősítette: a HIV-fertőzött nőknek is születhet egészséges gyerekük, ha szigorúan betartják az orvosok utasításait.

„Ahhoz, hogy a magzat számára csökkentsük a fertőzés veszélyét, első lépésként meg kell állapítani, hogy a HIV fertőzés milyen stádiumban van, ezt követően az orvos előírásait szigorúan be kell tartani" – magyarázta Stamatian.

2011-ben Romániában 16 olyan esetet jegyeztek, amikor a gyerek az anyjától örökölte a HIV-fertőzést, az idei év első kilenc hónapjában 12 hasonló eset volt.

Kimaradt?