Sepsiszentgyörgyön is tisztelegtek az aradi tizenhármak emléke előtt

Mintegy százan vettek részt kedden, Sepsiszentgyörgyön az aradi vértanúk tiszteletére szervezett megemlékezésen. A Bod Péter megyei Könyvtár mögötti téren a vértanúk emlékére felállított kopjafáknál a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjai és a Református Kollégium Refsonor kórusa mutatta be a 13-ak emlékezete című műsorát, majd a jelenlévők egy szál virággal tisztelegtek a tizenhármak emléke előtt.

A 13 kopjafát faragó Balázs Antal beszédében szomorúságának adott hangot, amiért Sepsiszentgyörgyön kevesen voltak, akik fejet hajtottak az aradi vértanúk előtt. Ugyanakkor elmondta, hogy múlt héten leszerelte és felújította a négy évvel ezelőtt felállított kopjafákat, és köszönetet mondott azoknak, akik aggódva riasztották a rendőrséget az eltűnt kopjafák miatt.

A megemlékezésen Szabó Lajos római katolikus kanonok-plébános mondott áldást, és rámutatott, hogy csak az hal meg, akikről végleg megfeledkeznek. Hozzátette: október 6-ikán minden jóérzésű magyar ember Arad fele tekint, és azokra emlékezik, akik életüket áldozták azért, hogy győzzön az igazság. „Helytállást és mélységes hitet lehet tanulni az aradi tizenhármaktól”, mondta a katolikus plébános. A megemlékezést követően a résztvevők átvonultak az Erzsébet parkba, az 1848–49-es honvédemlékműhöz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?