Felavatták a felújított Sütő András emlékházat Pusztakamaráson

Felavatták Pusztakamaráson a felújított Sütő András emlékházat. Az ingatlan – amelyet közösségi adakozással valamint az RMDSZ anyagi támogatásával sikerült megvásárolni - a továbbiakban művelődési központként működik.

A Kossuth- és Herder-díjas író szülőháza 2013-ban került magyar közösségi tulajdonba, miután az erről szóló adásvételi szerződést az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és az RMDSZ aláírta az örökösökkel.

Az eseményen Kelemen Hunor, RMDSZ elnök arról beszélt, hogy Sütő András tudta, hogy az írói mivolt és a közéleti szerepvállalás mindig együtt járt. „E kettőt igazából nem lehetett szétválasztani: az igazi íróknál ez soha nem vált a mű rovására, a közéleti szerepet pedig nem akadályozta az írói munka.” – mondta. A politikus az erdélyi magyar irodalom jelentős alkotójáról és az RMDSZ egyik alapító személyiségéről azt mondta: mértékletessége és európaisága meghatározta egy egész közösség közéleti hozzáállását a kilencvenes évek legnehezebb pillanataiban.

Hozzátette: az író szülőházának olyan zarándokhellyé kell válnia, ahová ellátogathatnak a Kárpát-medencéből mindazok, akik Sütő öröksége, illetve irodalmi és közéleti pályájának fennmaradt emlékei iránt érdeklődnek, és ebben az RMDSZ a továbbiakban is partner lesz. „Ha elindultunk azon az úton, hogy a szülőházat közösségi tulajdonná tettük, akkor a további lépésekben is együttműködünk az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel. Abban a munkában is részt szeretnénk venni, amelynek célja az, hogy Sütő Andrásnak méltó helyet biztosítson a magyar köztudatban” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Széman Péter, az EMKE elnöke Kötő József egykori EMKE-főtanácsos hozzájárulását méltatta az emlékház létrehozásában, ugyanakkor megköszönte azok segítéségét, akik hozzájárultak az épület felújításához. „Mindenki tudja, mennyire fontos egy emlékház létrehozása bárhol Erdélyben, de legfőképpen ebben a régióban, ahol keresve is alig találni emlékházat” – mondta az EMKE elnöke, aki arra is emlékeztetett: a Sütő András emlékét őrző létesítmény felújításának avatóünnepségére az író halálának kilencedik évfordulóján kerül sor.

Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese a magyar kormány üzenetét tolmácsolta, és rámutatott arra: a Sütő emlékház is tanúsítja azt, hogy egy szórványközösség, a gyakran hangoztatott hátrányai ellenére is értéket teremt. A főosztályvezető-helyettes beszédében Sütő Andrásnak a teljes körű anyanyelvű oktatásért való kiállására emlékezett, és hozzátette: a megmaradásért ezt továbbra is biztosítani kell valamennyi szórványközösség számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?