Megverték a „székely ízeket” kifogásoló fogyasztóvédőt

Megverték a magyar szimbólumok használatának büntetésével provokáló háromszéki fogyasztóvédőt. Erről maga az áldozat, Mircea Diacon tájékoztatta lapunkat a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal nevében kiadott közleményében.

A fogyasztóvédelmi főfelügyelő helyettes arról számol be, hogy péntek reggel a sepsiszentgyörgyi Lukoil benzinkút bárjában tartózkodott kollégáival, amikor két férfi hirtelen rátámadt, ütlegelni kezdték, majd elszaladtak, kollégái nyomukat veszítették az Állomás negyedi tömbházak között.

Mircea Diacon panaszt tett a rendőrségen, és tájékoztatása szerint rendőrök azonosították az egyik elkövetőt „egy magyar nemzetiségű román állampolgár személyében”. A fogyasztóvédőnek az orra törött be, a törvényszéki orvosi bizonyítvány szerint sérülése 16 napon túl gyógyul. A Kovászna megyei rendőrség közleménye szerint a nyomozás során megállapították, hogy a konfliktusra az elfogyasztott alkohol hatása alatt került sor, és a vita során L.L. sepsiszentgyörgyi lakos arcon ütötte áldozatát.

Mircea Diacon úgy nyilatkozott, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az incidensnek köze van az általa vezetett fogyasztóvédelmi hivatal által az elmúlt időszakban végzett ellenőrző akciókhoz. Hozzátette, hogy a hivatal büntetései mind megalapozottak voltak, és a fogyasztók védelmét tartották szem előtt. Mircea Diacon ugyanakkor emlékeztet, hogy az idei Szent György Napokon máig ismeretlen tettesek megrongálták a fogyasztóvédelmi hivatal autóját is.

Mint arról beszámoltunk Mircea Diacon az elmúlt időszakban azzal vált ismerté, hogy a háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal ellenőrzései során rendszerint a megalapozott fogyasztóvédelmi kifogások mellett olyan állítólagos kihágásokért is büntet, amely a magyar nyelv vagy szimbólumok használatára vonatkozik.

Az év elején pedig a „székely ízek” feliratú élelmiszerek miatt indítottak eljárást egy élelmiszergyártó ellen. Mircea Diacon főfelügyelő helyettes akkor kifejtette: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is”. Ezt követően a háromszéki taxisofőröket bírságolták többek között azért, mert autóira SIC (Terra Siculorum – Székelyföld) matrica volt ragasztva. Indoklásuk szerint ez szerződés nélküli, azaz törvénytelen reklámozásnak minősül. A nyár folyamán pedig több gyerek-, néptánc és egyházi tábort is megbírságoltak többek között arra hivatkozva, hogy népszerűsítő anyagaik illetve belső szabályzatuk kizárólag magyar nyelvűek voltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?