Kovászna megye: sikkasztanak a lakótársulások gondnokai?

Ellenőrzik a sepsiszentgyörgyi lakótársulások könyvvitelét, mivel több esetben felmerült annak gyanúja, hogy a gondnokok „eltérítették" a lakóktól begyűjtött közköltségi számlák értékét.

A sepsiszentgyörgyi Közművek részvénytársaság a rendőrségen tett feljelentést egy gondok ellen, aki 14 lakótársulást képvisel, ezek közül mindegyik hatalmas adósságokat halmozott fel a vízszolgáltató fele.

A közművek vezetősége leellenőrizte az érintett lakótársulások könyvvitelét, és kiderült, hogy a családok adóssága lényegesen kisebb mint a társulások tartozása a szolgáltató fele. Információink szerint van olyan tömbház is, amely 30 000 ezer lejjel tartozik a vízszolgáltatásért, de a lakók valós elmaradása 15 000 lejre tehető, valószínűleg a lakótársulás gondnoka elsikkasztotta a pénz egy részét.

Nem tették közzé a családok közköltségi számláit

Mint kiderült, az érintett lakótársulási gondnok a tömbházak hirdetőtábláján egy ideje nem is tette közzé a családok közköltségi számláinak értékét, illetve elmaradásaikat, hogy ne legyen követhető a tartozási lista. Ezekhez a tömbházakhoz a közművek dolgozói kifüggesztették a valós elmaradások értékét, hogy a lakók ki tudják számolni, hogy mennyit fizettek be a gondnoknak, és mennyit utalt az tovább a szolgáltatónak.images

A sepsiszentgyörgyi vízszolgáltató szakemberei a következő időszakban leellenőrzik a 164 lakótársulás könyvvitelét, mert felmerült a gyanú, hogy egyes gondnokok nem adják tovább a lakóktól begyűjtött összegeket. A Közművek részvénytársaságnak 1,8 millió lejnyi kinnlévőséget kellene behajtania a lakótársulásoktól.

Elsősorban azok ellen lépnek fel szigorúan, könyvviteli ellenőrzéssel, vagy akár a vízszolgáltatás felfüggesztésével is, ahol a lakotársulásoknál fél évnél régebbi adósságok vannak.

Eljárás indult az ügyben

Tapasztalat szerint, amint elzárják a vízcsapokat a lakók azonnal elkezdik törleszteni a számlákat.

A Kovászna megyei rendőrség parancsnoka, Ion Popa a maszol.ro érdeklődésére megerősítette: eljárás indult a lakótársulások ügyében, de részletekkel nem szolgált, mivel elmondása szerint csak nemrég kezdődött a nyomozás.

Sepsiszentgyörgyön legutóbb 2004-ben indult bűnvádi eljárás két lakótársulási gondnok ellen, akikről kiderült, hogy elsikkasztották a lakók pénzét.

Kimaradt?