Idén is a Vártemplomban tartotta a tanévnyitót a MOGYE magyar tagozata

"Kint esett az eső, sötét volt és hideg, de a tanévnyitó ünnepséget, amelyet este 8 órai kezdettel tartottak a vártemplomban, nem mosta el az eső "– hangzott el a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának hétfő esti tanévnyitó ünnepségén.

A Gaudeamus dallamával kezdődött a rendezvény, amelynek kiemelkedő résztvevőit Lőrincz Zoltán, az egyetem tanára, házigazdaként köszöntött: legelőször az elsőéveseket, a pályájukat kezdő gólyákat és a hozzátartozóikat. Majd sorban: Zsigmond Barna Pált, Magyarország csíkszeredai konzulátusának főkonzulját, Brassai Zsombort, az RMDSZ Maros megyei elnökét és Peti Andrást, Marosvásárhely alpolgármesterét, az RMDSZ városi elnökét, Dávid Lászlót, a Sapientia EMTE rektorát, a MOGYE tanári karának jelenlevő tagjait, illetve a négy lelkészt: Ötvös József református, Oláh Dénes római katolikus, Nagy László unitárius és Papp Noémi evangélikus lelkipásztort.

Mindig a befogadó az erősebb, a nagyobb

Papp Noémi kezdte a rövid, ökumenikus liturgiát, arra építve mondandóját, hogy boldog ember az, aki nem a bűnösök, a csúfolódók útján jár. Ötvös József a befogadásról beszélt, arról, hogy ezer évvel ezelőtt már befogadtuk a kunokat és jászokat, és gyakran szoktuk emlegetni Szent Istvánnak fiához, Imre herceghez írt intelmeit arról, hogy az a nép gazdag, amely képes az idegeneket befogadni. Azt az 1571. január 6–14. között a marosvásárhelyi Vártemplomban tartott országgyűlést említette, amelyen János Zsigmond fejedelem jelenlétében kihirdették, megerősítve ezzel a tordai országgyűlésnek a vallásszabadságra vonatkozó határozatát, miszerint senkit sem szabad üldözni a hitéért és a meggyőződéséért. „Mindig a befogadó az erősebb, a nagyobb. Hiszem, hogy így volt ez 70 évvel ezelőtt is, amikor Kolozsvár nem fogadta be az egyetemet, Marosvásárhely igen” – fogalmazott a református lelkész, aki szerint 1962-ben a románokat fogadta be az egyetem. Most pedig a Vártemplom fogadja be azokat, akiket máshol nem akarnak befogadni – hangsúlyozta.

Nagy László áldást mondott, Oláh Dénes pedig az orvosi hivatás beszélt és arra biztatta a diákokat, hogy népükben gondolkodó, népüket szolgáló orvosok legyenek.

A feszültség ellenére is ezt az egyetemet választották

Szabó Béla professzor, az egyetem magyar közösségének választott vezetője köszönetet mondott először mindenkinek, aki eljött, illetve gratulált a diákoknak, hogy mások szenvedésének enyhítését tűzték ki célul és hogy Marosvásárhelyt választották. Baj van és feszültség, ennek ellenére többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly és még a fizetős helyekre is bekerültek magyar diákok – mondta a professzor, hozzátéve, hogy életük legszebb időszaka következik a most első évet kezdő diákoknak. Szerelmek és szerelmi csalódások, elszakadás a szülői háztól, a családtól, önállósulás, valamint egy másfajta oktatási formával szembesülnek. A következő hat évet úgy kell kihasználni, hogy olyan emlékekkel távozzanak, hogy jó volt Marosvásárhelyre járni egyetemre. „Negyven éve történt meg a pályaválasztásom és nem bántam meg” – biztatta a gólyákat Szabó Béla.

A magyar kormány számára kiemelten fontos a MOGYE

Zsigmond Barna Pál főkonzul arról beszélt, hogy Marosvásárhelyen, a Teleki Tékában őrzik azt az első orvosi szakkönyvet, amely magyar nyelven jelent meg, az 1570-es években, Lencsés György Ars Medica című munkája. Ugyanazoknak az utódai ülnek itt, akiknek közel 500 éve írta Lencsés György a könyvét – mondta a diplomata, arra utalva, hogy egyre jobban megpróbálják háttérbe szorítani a magyar nyelvű orvosképzést. Ezért az ünnep sem teljes, a megpróbáltatások nem értek véget – fogalmazott Zsigmond, hozzátéve, hogy folytatni kell a párbeszédet és megértetni, hogy a magyar nyelvű képzés nem ellenük irányul. A magyar kormány számára a MOGYE kiemelten fontos, ezért mindig számíthatnak a támogatására – hangsúlyozta a főkonzul, aki a közösség iránti felelősségvállalásra is figyelmeztette a diákokat, arra, hogy az erdélyi közösségnek szüksége van orvosokra.

A diákok részéről Tubák Nimród, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke hívta fel elsőéves kollégái figyelmét arra, hogy nem lesz kis munka elvégezni az egyetemet, de ugyanakkor életük egyik legszebb időszaka lesz az előttük álló hat év. Pál Jakab Ádám elsőéves diák köszöntötte a jelenlevőket, majd Kató Béla, az Erdélyi református Egyházkerület püspökének üzenetét olvasták fel. Végül Sipos Emese, a gyógyszerészeti kar vezetője osztotta meg gondolatait a hallgatósággal, arra figyelmeztetve, hogy néhány hónappal ezelőtt ugyancsak e kultikus helyen búcsúztatták a végzősöket. Annak ellenére, hogy kint esik, hideg van és sötét, örömünnep e mai – mondta, majd hozzátette, reméli, hogy eljön az idő, amikor tényleg örömünnep lesz, délelőtt, napfényben, az orvosi egyetem felújított épületében nyithatják meg a tanévet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?