Falu költözött Csíkszeredába a hét végére

Az esős délelőtt ellenére több mint 5000 karszalag elfogyott Csíkszeredában szombaton a Falu a városban rendezvény belépői közt. A népszerűséget, az előző két kiadáshoz hasonlóan, a tömbházak közé beköltöztetett falusi „díszlet” mellett az ötletesség generálta.

Őszeleji családi rendezvénynek kiválóan alkalmasnak bizonyul idén is a Falu a városban címmel Csíkszeredában e hétvégén zajló rendezvény III. kiadása.

A Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, a 7határ erdélyi gazdaportál és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala szervezte esemény koncepciója szerint két napra a városba költözik a falu: lovastul, tehenestül, szekerestül, traktorostul, esztenástul. Ráadásul interaktív formában, azaz néhány óra erejéig bárki kipróbálhatja, milyen az a munka, amit a gazdák hajnaltól késő estig végeznek: tehenet fejhet, sajtot készíthet, szénát csinálhat, fát hasogathat, lovat csutakolhat, vagy éppen traktort vezethet.

„Az egyesület korábbi rendezvényein egyértelművé vált, hogy bármennyire is közel van földrajzilag Csíkszeredához egy-egy falu, az itt felnövő gyerekek közül sokan vannak, akik nem láttak még közelről tehenet, lovat, bivalyt, sertést vagy éppen szárnyasokat. Fontosnak tartjuk, hogy a rendezvényen ezeket megismerjék, bár az is igaz, hogy nem állatkerti látogatásra hívjuk a városlakókat” – mondta Haschi András, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének ügyvezető elnöke, még az első kiadás előtt.

Idén is ugyanígy alakul: a munkafolyamatokba belekóstolást kiegészíti, hogy a látogatók megkóstolhatják a gazdák által előállított termékeket is. A helyszínen több tonna alma van, amiből almalé készül - azt "faluta" nevű értékszelvénnyel lehet kiváltani.

De a Hargita Megyei Agrárkamarával partnerségben a helyszínen székelytermék vásárt is tartanak. Röviddel a szombati nap zárása előtt a látogatottságról érdeklődve hivatalos adatokat ugyan még nem sikerült kapni, de Mihály László, a 7 határ gazdaportál igazgatója a Maszol kérdésére jelezte: már az 5000. karszalag is elfogyott belépéskor.

Ugyan a szombat délelőtti esőzés kissé szétzavarta a korai látogatókat, ebből a délutáni napsütésben csak a nedves fű, és az esővédővel letakart hangszóró árulkodott a Szív utcai dendrológiai parkban berendezett helyszínen.

Cséplőgépet kért születésnapra

Mivel szerencsénk volt gyerektársaságban - kisfiúkkal és -lányokkal - bejárni a helyszínt, egyáltalán nem csodálkozunk az itt fogant legendán, hogy akadt gyermek, aki a tavalyi kiadás után cséplőgépet kért születésnapjára.

Tény: a szombati kapuzárást megelőző látványosság a két bivaly karámjában egy olyan hároméves, maszatos arcú és talpraesett kis gazdalegényt volt, aki a pihenő bivaly hátán nyújtózkodott, maszatos kezét velük lenyalatva tisztogatta, és büszkén mutatta a jószgok nevéről érdeklődő körülállóknak: "Ennek a neve Bivaly, annak pedig: Bivaly!"

Vasárnap reggel 9 órától újból nyit a Szív utcai "családi falu". Az első nap pillanataiból a Nagykép rovatunkban mutatunk meg egy eső utáni sorozatot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?