Kolozsvár után Marosvásárhely is szemétgondokkal küszködik

Kolozsvár irányából Marosvásárhelyre érkezve nehéz eldönteni, mi okoz nagyobb bűzt: az Azomureș vegyi üzem, vagy az illegális szemétlerakat a kombináttal szembeni bevásárlóközpont mögött?

Ha a helyzet nem változik, Marosvásárhelyet lassan elönti a szemét. A városnak a Maroskeresztúron levő szemétlerakatát évekkel ezelőtt bezárták, a Kerelőszenntpálon, a Maros megyei önkormányzat jóvoltából épülő modern hulladéktároló még nem készült el, ahogyan a Székelykakasdra tervezett szelektáló állomás sem. Ezért nehéz követni, hogy hová is kerül a város kukáiból egyre rendszertelenebbül elhordott hulladék.

A városi önkormányzatnak csütörtökön kellett volna megszavaznia a jelenlegi köztisztasági vállalat, a Salubriserv 2016. január 17-ig érvényes szerződésének a meghosszabbítását. Nem történt meg, ezért a jövő héten rendkívüli tanácsülést tartanak.

Jelenleg Marosvásárhely szemetét részben Segesvárra, részben pedig Székelyudvarhelyre szállítják. Az Auchan mögötti törvénytelen hulladéktároló miatt a környzetvédelmi őrség megbírságolta a polgármesteri hivatalt, amely vállalta, hogy október 4-ig megszünteti a város Kolozsvár felőli bejáratánál érezhető bűz forrását. Ám a városvezetés attól tart, hogy ha az önkormányzat nem egyezik bele a Salubriserv szerződésének meghosszabbításába, nem sikerül a szeméthegyet felszámolnia. A cégnek ugyanis tudnia kell, hogy jövő januárjától is rendelkezhet a város szemetével, vagyis érdemes-e befektetnie az eszközök korszerűsítésébe, vagy sem.

A lakónegyedekben található szemetes kukákat eddig rendszeresen ürítették, az utóbbi időben az a jellemzőbb, hogy meg sem lehet azokat közelíteni, a szemét elönti a környzetet. A vegyikombináttal szembeni bevásárlóközpontban már nem csak az Azomureș okádja az elviselhetetlen szagot, de az Auchan mögötti szemétlerakat is. Az alkalmazottak közül többen panaszkodnak a patkányokra, illetve arra, hogy reggelente ürülékkel van tele a hely, a Cinema City moziból pedig nem egyszer távoztak a nézők a büdösség miatt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?