Lecseréltetné Kereskényi Gábor a román rendőrök szolgálati fegyverét

Parlamenti interpellációban kérte Kereskényi Gábor képviselő Gabriel Oprea belügyminisztertől a román rendőrök szolgálati lőfegyverének korszerűsítését.

A Szatmár megyei RMDSZ-es politikus az elavult, Carpaţi típusú pisztolyokat cseréltetné le jobb teljesítményű lőfegyverekre. Interpellációjában emlékeztette a belügyminisztert arra, hogy a Carpaţi pisztolyokat negyven éve kezdték el gyártani, és a rendőrök által jelenleg használt szolgálati fegyvereket legalább húsz éve nem cserélték újakra.

Kereskényi Gábor pozitív példaként említette, hogy a szatmárnémeti közösségi rendőrök az alpolgármesteri mandátuma idején Glock pisztolyokat kaptak, így szolgálati fegyverük korszerűbb volt a belügyminisztériumi kötelékekben dolgozó kollégáikénál.

Korábban hasonló kéréssel fordultak a belügyminiszterhez a rendőrök érdekvédelmi szervezetei is. Szerintük a Carpaţi pisztolyok teljességgel alkalmatlanok küldetéseik teljesítésére. Tárhelyükben csak nyolc lövedék fér, ellentétben a 17 lövedékes tárhelyű, korszerű fegyverekkel, tűzerejük pedig kicsi. Levelük szerint több társuk életét is vesztette küldetés teljesítése közben a szolgálati fegyverük elavultsága miatt.

Kimaradt?