A szülőföldnek tettek eskütételt a Sapientia csíkszeredai évnyitóján

Tizenötödik tanévét nyitotta meg Csíkszeredában a Sapientia szeptember 21-én. Az idei ünnepélyes tanévnyitón a „Szülőföld” volt a felszólalások egyik visszatérő kulcsszava.

Ünnepi öltözetben gyűltek egybe a diákok, tanári kar és hivatalosságok a Sapientia EMNT hétfői tanévnyitóján – a széksorokat tekintve az aula lenti terében a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium díszterme rendkívül tágasnak bizonyult a résztvevőket ünnepiesen beragyogó napfényben. A közel egyórás évnyitó ünnepség meghívott közméltóságai között jelen volt Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsa alelnöke, Antal Attila csíkszeredai városvezető is. 

Beszédében Zsigmond Barna Pál főkonzul jelezte: 15 évvel ezelőtt, amikor Magyarország Kormánya igent mondott a Sapientia Egyetemre, akkor „az erdélyi magyarság jövőjére vonatkozó kérdésre is igennel válaszolt”. Kiemelte: az intézmény megalapítása óta „valósággá vált a magyar nyelvű felsőoktatás” az erdélyi magyarságnak.

A polgármesteri hatáskörrel felruházott Antal Attila alpolgármester beszédében többek között a végzősök számára kitért arra is: manapság „kitolódott a gyerekkor”, 25-30 éves korban is diákként érlelődhet a fiatal generáció – ám, mint kihangsúlyozta, ő azt szeretné, hogy a mai diákság meg tudja teremteni azt a hitet, hogy az ő tudására itthon szükség van, azzal itthon tud boldogulni.
Az elöljáró az első éveseknek azt kívánta, hogy Csíkszereda egyetemi városként segítve „épkézláb, talpraesett, boldog fiatalok” lehessenek.

Újítások a csíkszeredai karon

A csíkszeredai kar nevében dr. Makó Zoltán dékán köszöntötte az egybegyűlteket, pontozván: a tizenötödik tanévnyitó újításokkal lendül, felújították a folyosókat, ajtókat cseréltek, és egy héten belül befejeződnek a többi javítások is. A kollégiumban új konyhát szerelnek fel, mely más most is használható, de következő félében adják át a munkálatokat, és az új informatika terem új felszerelést és bútorzatot kapott – akár a bentlakás is.

Mindez azért, hogy otthonossá teremtsék a körülményeket, jó legyen itt lenni – mondta. Mint humorosan fogalmazott, évente el szokott gondolkodni azon, miben különböznek egymástól, s arra a következtetésre jutott: minden ugyanúgy működik, „csak mások az alternatívák a szabályok felrúgásában”. Mint összegezte: a tanári testület feladata az, hogy olyan szabályokat teremtsen, amit ha megszegnek, hasznos legyen a diákoknak is és a társadalomnak is. Emellett a szülőföldhöz való ragaszkodásra is biztatott.
Dr. Kósa István dékánhelyettes a továbbképzések európai adataiból kiindulva – melyek szerint mind Románia, mind Magyarország az európai átlag alatt van - jelentette ki: nem lehet érv arra, miért nem képezik magukat tovább a fiatalok, és, mint figyelmeztetett, csak a csíkszeredai kar online könyvtárában is több mint 800 könyv áll rendelkezésre.

Jelezte: az Erasmus+ programok a Sapientiáról könnyedén hozzáférhetőek – ez jó lehetőség a diákságnak. Tanácsaiban a társadalmi trendfigyelő ajánlatait tolmácsolta: eszerint jó, ha mentort keresnek a diákok a tanáraik közül, ha már tanulmányaik során állásinterjúkra járnak, ha takarékosan élnek, és megtalálják a nekik való intézményt.

A diákönkormányzat elnöke, András Előd a gólyákat köszöntvén a sikeresnek érzett gólyatárborért, mint „sikerrel vett első akadályért” gratulált a diákoknak, Varga Réka Anetta pedig az elsőévesek nevében mondott köszöntőt és köszönetet a gólyatáborért, melyben, szerinte a tanárokkal közös számháború volt az első csapattá kovácsoló élmény.

A Makó István által levezetett elsőéves hallgatók eskütétele az ünnepi tanévnyitó csúcspontjaként zajlott le. Ennek záró fogadalma szerint a tanulók tudásukat és munkájukat a szülőföldnek szentelik.

A tanévnyitó hangulatát líraivá hangolták a csíkszeredai Four Strings qvartett zenei intermezzói.

Kimaradt?