Tíz éve ment meg életeket a Bonus Pastor magyarózdi „embergyára”

Tíz évvel ezelőtt avatóünnepséget tartottak Magyarózdon: megnyitotta ajtaját a Pekri kastély átépített magtárában a káros szenvedélyektől függők Terápiás Otthona, ahol immár hosszú távú, 6-9 hónapos bentlakásos kezelésre is lehetőség adódott. 2015 szeptemberéig 267 lakója volt az otthonnak, a beköltözöttek fele jelenleg is szermentes életet él. A kerek évforduló alkalmából vasárnap egész napos rendezvénysorozattal ünnepeltek.

A községközpontból a településre kaviccsal frissen leszórt út vezetett, köszönhetően a polgármesternek, aki kifejezetten erre az alkalomra időzítette a javítást. A korábban érkezőket kávé és tea várta a kastélyban, ahol egykor Petrőczi Kata Szidónia, az első magyar költőnő is lakott, és naplója tanúsága szerint arról álmodott, hogy otthona csodálatos eseményeknek ad majd helyet, Isten dicsőségét hirdetheti.

Magyarózd ma már az otthonról híres

Évszázadok múltán, de álma valóra vált. A helyi református templomban 11 órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten Kató Béla, az Erdélyi Egyházkerület püspöke prédikációjában elismerte: nevezetességei miatt Magyarózd sokak számára ismert, mégis az utóbbi években a drogterápiás intézménnyel kapcsolódott össze a neve, ez a számos életet megmentő központ teszi leginkább híressé. Imájában hálát adott az emlékezés képességéért, hisz a tíz év alatt sokak élettörténete gazdagodott itt sorsfordító momentumokkal.

A püspöki igehirdetést követően köszöntőt mondott Császár Béla ózdi lelkipásztor, aki nyolc éve minden vasárnap a terápiás otthon lakóinak is hirdeti az igét a gyülekezeti istentiszteleteken. Felszólalt Lőrincz János lp, a marosi egyházmegye esperese is, kiemelve: mindannyian Isten bocsánatából élünk, a megbocsátás ugyanis új esélyt ad, új kezdetet jelent – akik pedig Ózdra költöztek függőségük miatt, azokra bizonyára sokan haragudtak, ők is másokra, magukra nem különben, de akik meg tudtak bocsátani és bocsánatot nyertek, Istennel is megbékéltek, azok számára valami új kezdődött.

Az utolsó esély a szerfüggőknek

Erről a változásról tett bizonyságot az Úr asztala mellől az a két, alkoholfüggőségétől szabadult férfi is, aki számára az utolsó esélyt jelentette az ózdi terápia. Egyikük az utcáról, másikuk egy széthullott családból menekült az Otthonba. Jelenleg kiegyensúlyozott életet élnek, boldog családapák. A nap folyamán több vallomást is hallhattunk: mennyire meghatározó volt az a befogadó szeretet, amivel Ózdon várták; mekkora megpróbáltatás volt a kimenő napokon nemet mondani az ivócimboráknak, vagy szembenézni szerencsejátékosként azokkal, akik óriási összegeket adtak kölcsön. Akiket szerető családtagok támogattak végig, azoknak könnyebb volt, de az otthon munkatársai mindenkinek segítettek előkészíteni a „kinti” életét, a visszaesések kivédése érdekében utógondozó programokat és támogató csoportokat is hoztak létre.

Az ózdi rehabilitációs központba csak férfiakat fogadnak és csak 18 év fölöttieket, de a felújítás alatt álló kastélyban 2017-től szeretnék elkezdeni a kamaszok terápiás gyógyítását is, nagy igény volna rá – mondta a Terápiás Otthont működtető Bonus Pastor Alapítvány elnöke, dr. Horváth Levente lelkipásztor. Felidézte a bibliai jelenetet, ahol egy asszony drága olajat öntött Jézus fejére, Júdás pedig méltatlankodott a pazarlás láttán: „A mindenkori júdások ma is tékozlásnak tarthatják a részeges disznóknak és mocskos drogosoknak nevezettek gyógyításába fektetett pénzt, energiát” – jelentette ki Horváth Levente, aki viszont munkatársaival együtt nem csak kötelességének, de ajándéknak érzi, hogy részt vehet „a gyógyulás szép, de fájdalmas folyamatában”.

Horváth Levente álma és a Portage-modell

Horváth Levente már 22 éve munkatársa a Református Iszákosmentő Missziónak, amely a református egyház keretében jött létre, de később a Bonus Pastor Alapítvány alig kapott támogatást az Ózdra álmodott projekthez. Kató Béla püspök jelenléte és szavai az ünnepségen a viszony változásáról tanúskodnak: a Bonus Pastor Alapítvány tulajdonképpen az egyházat szolgálja, hiszen a munkatársak Isten erejére támaszkodnak, és sok szabadult szenvedélybeteg is az Istennek ad hálát a változásért, majd saját gyülekezetében jelentkezik, hogy kompetenciáival ő is segíthessen másokon.

„Tudunk számokat, de inkább nem mondok statisztikát, hogy hány gyülekezetben szenved legtöbbször alkoholproblémától éppen a lelkipásztor” – mondta az istentiszteletet követő sajtótájékoztatón Kató Béla, aki szerint megoldás lenne, ha együttműködnének a magyarországi és erdélyi rehabilitációs intézmények, és jelentkezhetnének innen oda, illetve onnan ide gyógyulni vágyó lelkészek.

Az ünnepségen részt vett Topolánszki Ákos, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetségének elnöke – a szervezetnek tagja a Bonus Pastor Alapítvány is. Az ózdi Terápiás Otthon különben Magyarországról vette át működési modelljét, munkamódszerét, Erdő Eszter lelkipásztor vezette be őket a ráckeresztúri drogterápiás központban alkalmazott Portage-modell rejtelmeibe. Az otthonvezető lelkésznő, a magyarországi református drogmisszió vezetője nem csak az intézmény születésnél, de a tizedik születésnapnál is jelen volt.

Az otthon eddigi lakóinak fele „szabadult” szerfüggő

A tíz évet Adorjáni Éva, az ózdi Terápiás Otthon vezetője számokban is összefoglalta: hosszú távú terápián 267-en vettek részt 14 erdélyi megyéből (legtöbben Maros: 88, Hargita: 59, Kolozs: 30, Kovászna: 22, Bihar: 21 és Brassó megyéből: 13), 131-en ma is szermentesen élnek. A rövid távú terápiák résztvevőivel együtt ezer körülre tehető a BPA-hoz fordult szenvedélybeteg száma – eddig 53 rövid távú, azaz szűk kéthetes terápiát szerveztek, ezekre nők is jelentkezhetnek. Örömhírt is bejelenthetett az évforduló napján Adorjáni Éva: az otthon egyik volt lakója, szabadult szenvedélybeteg, felajánlott egy házat Marosvásárhely közelében, hogy ott elkezdődhessenek a nőket célzó terápiás programok is.

Jelenleg 9 lakója van a 22 férőhelyes ózdi központnak, a jelentkezés visszafogottságának egyik oka, hogy Romániában nem kezelik egészségügyi szolgáltatásként a kábítószerfüggők segítését, így nem lehet betegszabadságot kivenni a kezelés idejére – hívta fel a figyelmet R. Szabó István ügyvezető igazgató a törvények kusza hálójára. Magyarországon illetve nyugatabbi államokban 80-90 százalékban nyújt támogatást az állam hasonló intézményeknek.

A magyarózdi drogterápiás programot önkéntesek támogatják, adományokból szerzik a fenntartáshoz szükséges hátteret. Az évfordulós ünnepségre is támogatók hoztak finomságokat, illetve a lakók segédkeztek a főzésben, terítésben, díszítésben. Az ünnepségen szeretetvendégség, fotókiállítás (a drogterápiás otthon tíz évéről), koncert (a Grazioso Vonósnégyesé) várta a látogatókat, hogy minden érzékszerv átérezhesse az ünnepet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?