Tanévkezdésre több felújítás alatt álló utcát is megnyitnak Szentgyörgyön

A hétfői iskolakezdésre több felújítás alatt álló utcát is megnyitnak Sepsiszentgyörgy központjában, hogy zavartalan legyen az autós közlekedés - jelentette be Antal Árpád.

A háromszéki megyeszékhely polgármestere a helyszínen mutatta be az új főtér átalakítási munkálatait, amelyek elmondása szerint jó ütemben haladnak, és ha a kivitelező helyi építő cég tartani tudja az ütemtervet, decemberre kialakul Sepsiszentgyörgy új főtere.

Ezt megerősítette a kivitelező cég igazgatója, Szőcs Gyula is: „Azt mondta a polgármester, ha december 20-ig nem fejezzük be, mind a ketten el kell költöznünk a városból. Igyekszünk, mert szeretünk itt élni.”

 Czimbalmos Csaba városmenedzser tájékoztatása szerint a munkálatok több mint fele elkészült, addig volt nehéz, míg megtalálták a földalatti vezetékeket és kábeleket. A Bazársoron a kockakövek nagy részét letették. A következő nagyobb munkálat a színház előtti szakaszon a főtér épületeinek alagsorát védő, talajvíz- elvezető drén-rendszer lefektetése lesz.

Nagy buli lesz hétvégén

Antal Árpád rámutatott, a prefektúra és a megyei önkormányzat elé tervezett Sárkánydombra még nem szerezték be az engedélyeket, ott nem dolgoznak, de a tér többi része kinyílt. Új sétány köti össze az 1848-as Szabadság-szobrot és az új helyre költöztetett Szent György szobrot, a téren lesz egy körbeülhető vizes elem, illetve egy szökőkút.

A gyalogosoknak, kerékpárosoknak szánt, jelenleg még csupasz teret padok, lámpatestek, szemetesek, dézsákba ültetett térelválasztó növények díszítik majd. Ugyanakkor év végéig felújítják a Tamási Áron színház homlokzatát is. A munkálatok összértéke 5,2 millió lejbe kerül, ebből 700 ezer lej a város önrésze, a többi uniós támogatás.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat Városimázs Irodájának vezetője, Barta Mónika bejelentette, hogy az épülő főteret már ezen a hétvégén belakják, péntektől vasárnapig esténként ingyenes szabadtéri filmvetítéseknek, klasszikus zenei koncertek lesznek. „Sepsiszentgyörgy a kultúrára épít” jelszóval a város épülő főtere ad otthont az ország legnagyobb filmfesztiválja, a TIFF-karavánjának.

Az eseményhez kapcsolódóan a Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa 2021 projekt keretében elindítják a Klasszikus zenét a főtérre című sorozatot, így pénteken este fél kilenctől a Sepsi Kamarazenekar vonósnégyese ad koncertet. A nézőknek pénteken lehetősége lesz megtekinteni az év egyik legtöbbet vitatott román filmjét, a Miért én? című produkciót, szombaton A berni követ, míg vasárnap az Eszeveszett mesék című fekete komédiát nézhetik meg. A sepsiszentgyörgyi filmvetítések minden este fél tíztől kezdődnek a városközpontban, rossz idő esetén a Kónya Ádám Művelődési Házban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?