Bírsággal fenyegeti a sepsiszentgyörgyi városházát a belügyminiszter

Tűzoltóautóval próbálták „bevenni” a sepsiszentgyörgyi városháza tornyát a háborús veteránok, de nem sikerült kitűzniük a román zászlót az épület tetejére. Ez szerdán délben történt, amikor a veteránok katonai parádéval és ortodox istentisztelettel emlékeztek arra, hogy a román hadsereg 71 éve, 1944. szeptember 8-án „felszabadította” a háromszéki várost a „horthysta-fasiszta megszállás” alul. FRISSÍTÉS: A belügyminiszter bírsággal fenyegette meg a polgármesteri hivatalt.

A Kovászna megyei prefektúra, a sepsiszentgyörgyi katonai helyőrség és a román Háborús Veteránok és Tisztek Egyesülete által szervezett rendezvény miatt lezárták a forgalmat a város központjában. Ide délre érkezett meg az a mintegy 30 atléta, akik a román nemzeti lobogóval Brassóból szaladtak Sepsiszentgyörgyig, majd átadták a zászlót egy 93 éves háborús veteránnak.

A trikolórt egy helyszínre vezényelt tűzoltóautóról próbálták kitűzni a városháza tornyára, ám nem jártak sikerrel. A megemlékezésen felszólaló Ioachim Grigorescu, a Háborús Veteránok Szövetségének Kovászna megyei elnöke elmondta, hiányolja a város polgármesterének és alpolgármesterének jelenlétét, majd felszólította a veteránokat, hogy adják át a lobogót az önkormányzat képviselőjének, és kérjék fel, tűzzék ki ők a toronyra.

A veteránok küldöttségét a hivatalban tartózkodó Tischler Ferenc alpolgármester fogadta. Elmagyarázta, hogy tiszteli a román nemzeti szimbólumot, át is veszi a lobogót, de megerősítette a városháza korábbi állásfoglalását, miszerint műszaki okok miatt nincs lehetőség a lobogó kihelyezésére, hiszen a felújítás alatt lévő épület tornyára kihelyezett csúcsdísz a villámhárítóként szolgál. Végül a háborús veteránok úgy döntöttek, nem adják át a trikolórt az alpolgármesternek.

A városvezetők szabadságon vannak

A sepsiszentgyörgyi megemlékezésnek nagy figyelmet szenteltek a román hírtelevíziók is, amelyek felrótták Tischler Ferenc alpolgármesternek, hogy a város magyar elöljárói nem vettek részt az eseményen, de a magyar rendezvényeken jelen szoktak lenni, illetve, hogy szerintük a székely zászlónak biztos lett volna helye a városháza tornyán.

Válaszul az alpolgármester elmondta: Sepsiszentgyörgy polgármestere és másik alpolgármestere szabadságon van, viszont az egyik szociáldemokrata párti tanácsos vállalta, hogy képviseli az önkormányzatot, de utolsó pillanatban bejelentette, hogy más elfoglaltsága miatt nem tud részt venni a megemlékezésen.

FRISSÍTÉS: Bírsággal fenyeget a belügyminiszter

A belügyminiszter bírsággal fenyegeti a sepsiszentgyörgyi városházát, amiért nem engedték kitűzni a román zászlót a polgármesteri hivatal tornyára. Gabriel Oprea felszólította a háromszéki prefektust, tegye meg a szükséges lépéseket a polgármesteri hivatal megbüntetése érdekében. A belügyminisztérium kedden délután kiadott közleménye szerint elfogadhatatlan a Sepsiszentgyörgyön kialakult helyzet.

„Nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök helyettesként és belügyminiszterként felszólítom Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalát és helyi tanácsát, hogy járjanak el a törvény és az alkotmány betűje és szelleme jegyében, tűzzék ki a román nemzeti zászlót minden közintézményre. Ugyanakkor felkérem a Kovászna megyei prefektúrát, hogy hatáskörének megfelelően ellenőrizze a sajtó által jelzett incidenst. Románia a kisebbségekkel szembeni tolerancia modellje, főként, ami a magyar kisebbséggel szembeni viszonyt illeti. Emiatt maximális figyelemmel kísérjük a sepsiszentgyörgyi történéseket, és alaptalan provokációnak tartjuk a román nemzeti zászló kitűzésének megtagadását”, írja közleményében Gabriel Oprea.

A belügyminisztériumi fenyegetés kapcsán Tischler Ferenc sepsiszentgyörgyi alpolgármester lapunknak rámutatott: a városháza épülete felújítás alatt áll, azt átadták az építőnek, és amíg vissza nem kapják, nem használhatják a padlásteret, nem tudják megközelíteni a tornyot. Ugyanakkor műszaki okok miatt nincs lehetőség a lobogó kihelyezésére, hiszen az épület tornyára kihelyezett csúcsdísz a villámhárítóként szolgál.

Tischler Ferenc visszautasította a belügyminiszter vádjait, és emlékeztetett, hogy a háborús veteránok iránti tisztelet jeléül kitűzték a román nemzeti lobogót a felújítás alatt lévő városháza bejárata fölé. Hozzátette: a törvény világosan kimondja, hogy a trikolórnak a közintézmények homlokzatán, a bejárat fölött van a helye, ez a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal esetében is így van, a törvény nem rendelkezik arról, hogy a torony tetején kellene kitűzni a zászlót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?