Nagylelkű ajánlatot tett a francia állam a kolduló romáknak

Munkahely, egészségügyi biztosítás, támogatás a gyermekek beiskolázásához Romániában - nagyjából így hangzik a francia állam ajánlata azoknak a romáknak, akik Franciaországban koldulnak.

A program önkéntes alapon működne, tehát egyetlen romát sem köteleznének arra, hogy elfogadja az ajánlatot. A franciák már 2008-tól is próbálkoztak hasonlóval, úgynevezett hazajutási segélyt nyújtottak a Franciaországból önkéntes alapon hazatérő kelet-európai romáknak. Az érintettek állatfarm megalapítására is támogatást kaptak. Mivel a program nem érte el a kívánt hatást, pár éven belül megszüntették.

A Pro Tv tájékoztatása szerint 2008-ban csupán a hazaküldött romák tíz százaléka kapta meg az állatfarm létrehozására nyújtott támogatást, a többiek csak a 220 eurós segéllyel maradtak. Akadtak olyan személyek, akik a farmot egy év után eladták, egy évig voltak kötelesek fenntartani.

A franciák legújabb ajánlata már célegyenesben van: a francia bevándorlási hivatal együttműködési szerződést írt alá Temes, Bihar, Fehér, Dolj és Mehedinți megye önkormányzatával. Ez alkalommal egy franciák által koordinált szervezet fogja figyelemmel követi a támogatott romákat. Az első, a programba önkéntesen beszálló személyek már a tél beállta előtt megérkezhetnek Romániába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?