Büntetne a prefektus a székelyudvarhelyi rendőrautó magyar feliratáért

A Hargita megyei prefektus felszólította szerdán a székelyudvarhelyi rendőrséget, hogy cserélje le járművei román és magyar nyelvű feliratait, mert törvényt sértenek. Jean-Adrian Andrei 5000 lejes bírságot helyezett kilátásba, ha a polgármesteri hivatal nem intézkedik.

Mint ismert, a székelyudvarhelyi helyi rendőrség autóinak magyar nyelvű felirata az elmúlt napokban több román politikusnak és a román sajtónak is szemet szúrt. Bogdan Diaconu parlamenti képviselő egyenesen törvénytervezetet nyújtott be, amely megtiltaná a romániai közintézményeknek, állami hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak.

Hargita megye prefektusa nem a feliratok kétnyelvűségét, hanem a magyar felirat méretét és elhelyezését kifogásolja. Többek között azt, hogy a rendőrautók egyik oldalára kizárólag az intézmény magyar neve (Helyi Rendőrség Székelyudvarhely) került fel. Egyébként a jármű másik három oldalán csak románul szerepel a felirat.

Jean-Adrian Andrei a helyi rendőrségről szóló törvényre és egy 2001-es kormányhatározatra hivatkozott, amely szerint Romániában a közintézmények kétnyelvű feliratozása esetén a kisebbségi nyelvű feliratot a román felirattal azonos méretű táblára (jelen esetben öntapadós matricára), azonos színű és méretű karakterrel, szigorúan a román felirat alá lehet lehet elhelyezni.

Bunta Levente polgármester a Mediafaxnak elmondta, ha komolyan veszik a prefektus felszólítását, akkor a rendőrautókra még legalább három magyar feliratnak kell kerülnie. Az elöljáró arra utalt, hogy a járműveken több a román nyelvű felirat, mint a magyar. Hozzátette, természetesen a helyi rendőrségnek be kell tartania törvényt, ám figyelembe kell vennie a 90 százalékban magyar helyi közösség igényeit is. Úgy vélte: nagyobb rugalmasságra és több bölcsességre volna szükség a hatóságok részéről az anyanyelv és a közösségi jelképek használatát érintő ügyekben.

A helyi rendőrség parancsnoka, László Szabolcs a hírügynökségnek azt nyilatkozta: az általa vezetett intézménynek nem állt szándékában megszegni a törvényt, az autók oldalára helyezett nagy méretű felirattal egyszerűen az volt a céljuk, hogy az intézmény neve magyarul is jól látható legyen, mert mert a "Politia Locala Odorheiu Secuiesc - Helyi Rendőrség Székelyudvarhely" felirat csak olvashatatlanul apró betűkkel fért volna ki a járművekre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?