Ismét módosul a GYES, a kismamák javára

Módosította a szenátus kedden a gyereknevelési támogatást. Ha a módosított törvény életbe lép, azok a szülők járnak jól, akik a két éves gyermeknevelési szabadságot választják. A tervezetet a képviselőháznak is el kell még fogadnia.

A jelenlegi törvény szerint a két éves gyerkmeknevelési szabadságot választó szülők esetében a GYES összege a szülő legutóbbi 12 havi nettó átlagjövedelmének a 85 százaléka, legkevesebb 600 lej, és legtöbb 1200 lej. A szenátus által elfogadott tervezet kitolja az 1200 lejes korlátot 3400 lejre, de csak a gyereknevelési szabadság első évében. A második évben a felső határ 1200 lej marad.

A módosítás nem vonatkozik azokra a szülőkre, akik az egy éves gyereknevelési szabadságot választják. Esetükben a GYES összege a 12 havi nettó jövedelmük 85 százaléka, legkevesebb 600 lej, legtöbb pedig 3400 lej.

Mariana Câmpeau szenátor a Mediafaxnak elmondta, a módosításra azért van szükség, mert a törvény jelenlegi formájában diszkriminálja azokat a szülőket, akik a kétéves gyereknevelési szabadságot választják.

Kapcsolódók

Kimaradt?