A romániaiak közel fele nem fogadná be a menekülteket

Románia lakosságának 42 százaléka nem szeretné, ha lakóhelyén a Közel-Keletről vagy Afrikából érkező menekültek telepednének meg – derült ki az IRES közvélemény-kutató intézet felmérésének szerdán közzétett eredményéből.

E szerint a válaszadók 57 százaléka nem tart attól, hogy Romániát elözönlenék a menekültek, ezt mindössze 41 százalékuk gondolja valószínűnek. A megkérdezettek több mint egyharmada - 35 százalék – úgy látja: az ország egyáltalán nincs felkészülve egy menekültáradatra, 38 százaléka pedig meglehetősen gyengén felkészültnek tartja az országot. A válaszolók alig több mint egyötöde – 21 százalék – tartja felkészültnek az országot egy menekültáradat fogadására.

A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek több mint fele – 58 százalék – úgy véli: a menekülteknek joguk lenne megválasztani azt az országot, ahol életüket folytatni szeretnék. A válaszolók bizonytalanok azonban azt illetően, hogy Románia befogadhatja-e őket.

Hatvanöt százalékuk részben vagy teljes mértékben egyetért azzal, hogy az ország EU-tagként fogadjon be egy bizonyos számú menekültet, azonban már jóval kevesebben tartják elfogadhatónak azt, hogy a menekültek a saját városukban telepedjenek le – erre a válaszolók alig 46 százaléka bólintott rá. A megkérdezettek nyolc százaléka részben, 42 százaléka pedig teljes mértékben elutasítja azt a javaslatot, hogy lakhelyén közel-keleti vagy afrikai menekültek telepednének le.

Az augusztus 28. és 31. között lebonyolított felmérés alatt 1 482 személyt kérdeztek meg, a hibahatár ± 2,6 százalék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?