Nemzetközi Kovácstalálkozót tartanak Sepsiszentgyörgyön

Magyarországról, Ausztriából és Románia több településéről érkeznek kovácsok Sepsiszentgyörgyre a II. Nemzetközi Kovácstalálkozra, melyet Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala szervez szeptember 4-7. között, a Hagyomány Éve keretében.

Az országszerte egyedülálló rendezvényre Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának szervezésében, Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program keretében a Park Hotel udvarán kerül sor. A rendezvényen több hagyományos kovács- és szerszámbemutató hirdeti a nagyközönségnek is a vasas szakma értékét. 25 kovácsmester saját készítésű tárgyából, több mint 100 alkotásból nyílik kiállítás szombaton délelőtt, alkotói versenyt is hirdettek a szervezők, vasárnap pedig szakmai konferenciát is tartanak. „Európa több városában hagyománya van már a kovácstalálkozóknak.

A kovácsmunkával foglalkozók számára 2013-ban, az első találkozó megszervezésével ezt a szokást kívántuk meghonosítani Háromszéken.” – mondta el Nagy György, olaszteleki kovácsmester. Az ötletgazda abban bízik, hogy a hagyományos kovácsmesterség ápolása és népszerűsítése, a nemzetközi mesterek közti tapasztalatcsere mellett a találkozó nemcsak a mesterség körében növeli a szakma értékét, hanem a látogatók számára is kulturális szórakozást kínál.

Az idén gazdagabb programmal várják az érdeklődőket a fegyver-, szerszám- és díszműkovácsok, de több újdonsággal is készültek a rendezők: késpenge kovácsolást, sportlópatkolást, erdőkitermelési kovácsszereszám készítést is láthatunk majd. „A mesterségbemutatók révén az igazi, a tűzzel való kovácsmunkával találkozhatunk –magyarázza a mester – Abban bízok, hogy a széles közönség számára is megmutatkozik a valódi kovácsolás és a kovácsolt jelleg közti különbség.”

Az idei versenyre két tárggyal nevezhetnek a kovácsok: az otthoni műhelyben készült, négy szerszámmal rendelkező kandalló szett mellé a mestereknek helyben és szintén saját szerszámmal kell megmunkálniuk egy, a szervezők által meghatározott tárgyat is. Gazda Enikő, néprajzos, a rendezvény szakmai segítője szerint az alkotások elbírásánál a hagyományos kovácstechnikák alkalmazását, a díszítő motívumok igényességét, a művészi értéket és a két munka stílusának azonosságát is figyelembe veszi a szakmai bíráló bizottság.

A Székely Nemzeti Múzeum muzeológusa mellett a zsűri tagjai – Damokos Csaba, képzőművész, Romániai Képzőművészek Szövetségének háromszéki fiókjának elnöke, Dr. Márton László, az Erdélyi Múzeum Egyesület tagja, Takács Zoltán, a Magyar Kovácsműves Céh elnöke és az ausztria kovács- és szobrászművész Walfrid  Huber, egyetemi tanár, és Nagy György kovácsmester – vasárnap este hat órakor hoznak döntést.

A Kovácstalálkozó szakmai konferenciája vasárnap reggel 9 órakor kezdődik a Lábas Házban, ahol hat előadó értekezik a mesterség és művészet a vasművességben téma kapcsán. (Takáts Zoltán és Walfrid Huber: Az ördög kovácsa, avagy a párizsi Notre Dame kapuvasalatai titka; Gazda Enikő: Adatok a székelyföldi kovácsmesterség történetéhez; Dr. Márton László: Mesterség és művészet a vasművességben; Amen Éva: A mecenzéfi vasművesség nyomában; Sorin Bute: Hagyomány és újítás a kovácsmesterségben.)

Az esemény Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának támogatása révén része a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programnak mely a Hagyomány Évében zajlik. Az esemény partnerei: Székely Nemzeti Múzeum, Lábas Ház. Az esemény támogatói: Communitas Alapítávány, Park Hotel.

Kimaradt?