Japán módszerrel cserélik a földalatti vezetékeket Nagyváradon

Japánból importált, úgynevezett spiráltekercselt technológiával újítják fel Nagyvárad szennyvízcsatornáinak egy részét. A korszerű műszaki eljárás használatával nem kell feltörni az utakat, hogy hozzáférjenek a régi vezetékhez, egyetlen munkagép végzi a régi betonvezeték tisztítását, és az új csövek lefektetését.

A hagyományos – kiásni, kicserélni, betemetni – eljárással szemben, amellyel körülbelül napi 12 méter csövet cserélnek, a korszerű módszerrel 60 méternyi vezeték kerül a helyére különösebb kényelmetlenség nélkül, a munkát végző berendezést ugyanis a csatornanyílásokon engedik le a régi betoncsövekbe.

Az eljárás hatékonyságáról az Aradi úton győződhetünk meg, ahol Corina Durlescu, a technológiát birtokló SEKISUI SPR Romania nevű cég vezérigazgatója mondta el a tudnivalókat. A feltúrt utca és több munkagép helyett mindössze egy nyitott csatornafedél mellett álló teherautó fogadott bennünket.

A régi vezetékbe folyamatosan eresztették el a lapos, két fémszállal tartott új csövet, a műveletet a felszínről egy kamera segítségével követni is lehetett. Amikor a cső elérte a kívánt hosszúságot, egy robottal el végeztették el a szükséges vágást és hegesztést, a bekötésekhez így nem kellett feltörni az aszfaltot.

A korszerű technológiával több féle átmérőjű csövet is tudnak cserélni. Miután leengedik a vezetéket, elvágják a fémszálakat, a cső pedig kitágul, és betölti a rendelkezésére álló helyet. Mivel a régi nagyváradi vezetékek ovális keresztmetszetűek, a spiráltekercselt béléscső és a befogadó betoncső közötti helyett nagy szilárdságú anyaggal töltik ki.

A vezérigazgató egyébként elmondta, Nagyváradon először alkalmazzák az eljárást, mellyel könnyen megoldható a villamossínek alatti szakaszok csőcseréje, hasonló munkát csak Bukarestben végeztek eddig.

 

A régi vezeték belseje, ezt látja a kamera A hagyományos módszerrel csak napi 12 métert haladnak Jól ismert kép, feltört út, tátongó gödör. De itt nem a japán, hanem a hagyományos technológiát használják Egyetlen teherautó exkavátorok helyett Az új módszerrel napi 60 méter csövet helyeznek a föld alá Csak le kell venni a csatornafedőt, és kezdődhet a művelet

Kapcsolódók

Kimaradt?