A kolozsvári lézerlövöldében jártunk

Egy mondás szerint unalmas az élet, de kiváló a felbontása. Akik viszont mostanáig a valósághoz képest gyenge grafikájú számítógépes játékokba menekültek, jobban teszik, ha meglátogatják a kolozsvári reptérrel szembeni LaserTag Cluj-t, és kipróbálják a paintball legmenőbb válfaját.

Ha másra nem is jók a Kárpátok Géniusza által felhúzott ipari létesítmények ma, a biztonságos lövöldözés szerelmeseinek remek terepet adnak: Hajnal Attila, a LaserTag alapítója már Sepsiszentgyörgyön is gyárépületben alakította ki a paintball-termét tíz évvel korábban, Kolozsváron hasonló kaliberű helyiséget talált magának. Csapatával nemcsak gyerekeket, felnőtteket, nőket, férfiakat egyaránt igyekeznek kiszolgálni, a „lézerpálya” mellé most kalandpark is épült, amelyet nemrég alakítottak át, és folyamatosan újítják.

„A lasertag olyan játék, amely nem is fizikai kontaktusra épül már, hanem valóban a számítógépes játékokra hasonlít” – magyarázza Hajnal Attila. Az ország legnagyobb ilyen jellegű pályáján beszélgetünk – nyolcszáz négyzetméteren –, amely az első elhangzó mondatok után teljesen elsötétül, a déli napfény helyett pedig a falak és különböző elemek festései "elevenednek meg".

A pályát négy éve építik, szinte egyedülálló befektetésként az országban: a fővárosban hét, kisebb pályát ugyan találni, de sem egy szebeni, sem egy másik kolozsvári terv nem jött be igazán. Folyamatosan fejlesztenek, és mindent saját, olcsó és kreatív megoldásokkal: semmit nem dizájnerek dolgoztak ki, a több száz búvóhely, labirintus, a graffitik, a katonai autó és felfüggesztett helikopter mind költséghatékonyan készült.

Szocializálódni, tanulni

„A sisakon található egy beolvasó egység, a jelvevő, a puskán pedig a jeladó” – magyarázza Attila a technikai hátteret. A felszerelés sem semmi: nemrég, némi nehézségek és várakozás árán megkapták az új „fegyvereket”, amelyekkel az orosz katonák maguk gyakorlatoztak. A többi pedig már fantázia kérdése: lehetünk katonák, mesterlövészek, orvosok, különböző küldetéseket is ki lehet találni. „A cél itt és a kalandpályán is az, hogy a gyerekek megtanuljanak együttműködni, szocializálódjanak, és tanuljanak” – mondja.

A gyerekcsoportokat elkísérő felnőttek külön teremben tartózkodhatnak: kedves kis hely, ahol televízió, fotel várja őket, és egy vendégkönyv, amelyben leírhatják véleményeiket. A hely folyamatosan fejlődik, Attila és csapata nem csak javít, hanem átalakít: a hely mindig változik, más koncepciót kap, más témákat próbál megragadni, a katonai hangulattól a sci-fi világáig.

A legnagyobb csoport, amely eddig a pályán játszott, hatvan főt tett ki, de általában tizenkét, legfennebb húsz ember vesz részt egy-egy „mérkőzésen”. Különböző kategóriákat alakítottak ki, céges bulik, legénybúcsúk, szabadjátékok egyaránt elérhetők, persze csak ha jó előre foglalunk: már két hónappal korábban be kell jelentkezni, hogy időpontot kapjunk. Az árakról itt lehet olvasni.

Kimaradt?