Pénzügyminiszter: jövő héten tárgyalunk a tanárok béremeléséről

Hétfőn egyeztetnek a kormányfővel a tanügyi szakszervezetek a pedagógusok béremeléséről - tájékoztat a Digi24 hírtelevízió.

Csütörtökön Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter elmondta, szintén hétfőn tárgyal a szaktárca a tanárok helyzetéről a pénzügyminiszterrel és a kormányfővel. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a B1 hírtelevíziót csütörtökön úgy tájékoztatta, hogy a kezdő tanárok minimum hetven százalékos béremelését írja elő az a tervezet, amelyet az egységes bértábla kapcsán küldött meg a napokban a minisztérium a munkaügyi tárcának.

A javaslatcsomag a kezdő tanárok béremelése mellett maximum 177 százalékos fizetésemelést szab meg a magas beosztású egyetemi tanároknak, lektoroknak. Ezen kívül Sorin Cîmpeanu tájékoztatása szerint 5-20 százalékos pótlékot ír elő azoknak a pedagógusoknak, akik vidéken oktatnak, 15 százalékost a speciális iskolákban dolgozóknak, és 10 százalékos pótlékot az osztályfőnöki tevékenységért.

Pénteken a Digi24 hírtelevíziónak a pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy jövő héten sorra veszik, milyen lehetőségek adottak a tanárok béremelésére. Hozzátette, nyitott bármilyen kivitelezhető javaslatra.

Pénteken a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) közleményben tájékoztatta a sajtót, hogy mekkora egy kezdő tanár fizetése. Eszerint bruttó 1.115 lejt (nettó 780 lej) vihet haza minden hónapban egy kezdő tanító, miközben a bruttó országos minimálbér jelen pillanatban 1.050 lej. Egy kezdő tanár bruttó 1.133 lejt kap havonta.

A szakszervezet emlékeztetett, hogy 2016 január elsejétől 1.200 lejre emelik a minimálbért, és ha alkalmazzák is szeptember elsejétől egy tavalyi döntés értelmében az öt százalékos emelést a tanügyben, egy kezdő tanár fizetése éppen, hogy el fogja érni 2015 végére a 2016-os minimálbér összegét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?