Három magyar rendezvényt bírságoltak meg román feliratok hiánya miatt

Három magyar rendezvényt bírságoltak meg román feliratok hiánya miatt a háromszéki fogyasztóvédők.

Mircea Diacon főfelügyelő helyettes közleménye szerint az elmúlt időszakban megvizsgálták a csernátoni Székölykök gyerekfesztivált és a csomakőrösi Debreczi-tábort, amelyeket egyenként 3000 lejre büntették. Emellett ellenőrizték a zabolai néptánctábort amelyet 1000 lejre bírságolták.

A fogyasztóvédők többek között azt kifogásolták , hogy ezen rendezvények plakátjai és népszerűsítő anyagai, illetve az áraik kizárólag magyar nyelvűek voltak. Emellett a fogyasztóvédők  hiányolták a közegészségügyi igazgatóság engedélyét, a működési szabályzatot, az elszállásolási körülményeket, és azt, hogy nem írták ki mi a menü és annak adagját.

Mint arról korábban többször is beszámoltunk a háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal ellenőrzései során rendszerint a megalapozott fogyasztóvédelmi kifogások mellett olyan állítólagos kihágásokért is büntet, amely a magyar nyelv vagy szimbólumok használatára vonatkozik.

Nemrég a háromszéki taxisofőröket bírságolták többek között azért, mert autóira SIC (Terra Siculorum – Székelyföld) matrica volt ragasztva. Indoklásuk szerint ez szerződés nélküli, azaz törvénytelen reklámozásnak minősül.

Az év elején pedig a „székely ízek” feliratú élelmiszerek miatt indítottak eljárást egy élelmiszergyártó ellen. Mircea Diacon főfelügyelő helyettes akkor kifejtette: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is”.

Kapcsolódók

Kimaradt?