Háromszéken bezártak minden szeméttelepet

Mostantól Brassóba szállítják Háromszék összes szemetét, miután pénteken bezárták a megye utolsó régi szeméttelepét, Sepsiszentgyörgyön. Erre azért volt szükség, mert az épülő korszerű hulladékkezelő rendszer keretében év végéig ökologizálni kell minden régi szeméttelepet, vagyis azokat földréteggel kell födni, füvesíteni, lecsapolni és felfogni a képződő biogázt. A vidéki szeméttelepek bezárása rég megtörtént, de bezárták már a kovásznai, kézdivásárhelyi és bodzafordulói lerakókat is, most kezdődik a sepsiszentgyörgyi szeméttelep ökologizálása.

A Tega köztisztasági vállalat igazgatója Tóth-Birtan Csaba szerint a sepsiszentgyörgyi szeméttelep bezárása és a hulladék Brassóba való szállítása jelentősen megemeli a költségeiket, viszont egyelőre igyekeznek felvállalni a többlet kiadást, és nem emelik díjszabásaikat, de amint nem tudják fedezni a költségeket kénytelenek lesznek drágítani. A brassói lerakóba tonnánként 83 lejért fogadják be a háromszékiek szemetét, de az odaszállítás üzemanyag költsége is megemelkedik.

A sepsiszentgyörgyi lakosság jelenleg személyenként havi 7 lejt, a vidékiek havi 5 lejt fizetnek a hulladékszállításért. Cégek, intézmények köbméterenként 70 lejes díjat fizetnek. Tóth-Birtan Csaba arra is figyelmeztet, hogy egy törvénytervezet szerint jövő év januárjától még 80 lejes környezetvédelmi illetéket is kellene fizetni egy tonna szemét lerakásáért, vagyis megduplázódna a jelenlegi kiadás, ami az igazgató szerint katasztrófához vezetne, hiszen jelentősen megemelné a szemétszállítási díjszabást.

A háromszéki önkormányzat mintegy 30 millió eurós pályázatból fedezi a régi szeméttelepek felszámolását, és az egész megyét kiszolgáló korszerű lerakó építését Maksa és Lécfalva közti 15 hektáros területen. A Kovászna megye Integrált Hulladékrendszerének Fejlesztési Egyesületének (ADI-SIMD) elnöke, Ambrus József elmondta, hogy augusztus végéig, legkésőbb szeptember közepéig befejezik az új lerakóhely építési munkálatait.

Az újonnan kialakított hulladékválogató, komposztáló üzem és több hektáros lerakóhely a következő legalább 40 évig be tudja fogadni a háromszékiek hulladékát. Annál is inkább, hogy a pályázat kezdetekor, hét évvel ezelőtt a jelenlegi mennyiség dupláját termelték háromszékiek, időközben viszont csökkent a megye lakossága és a válság miatt csökkent a fogyasztás is. Számítások szerint jelenleg évi mintegy 33 ezer tonna szemetet termel a lakosság, amiből 6000 tonna szelektíven válogatva kerül a lerakóba.

Ambrus József arra is rámutatott, hogy a Maksa és Lécfalva közti lerakóhely építésének befejezésével még nem indul be a létesítmény, mivel még ki kell választani annak működtetőjét. Jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Tega köztisztasági vállalatot megbízhatják-e a működtetéssel, vagy pedig versenytárgyaláson kell kiválasztani a működtetőt, erről egy uniós hivatal kell döntsön. Emiatt a korszerű lerakóhely várhatóan csak jövő évben kezd működni, addig is egész Kovászna megye szemetét Brassó megyébe kell szállítani.      

Kimaradt?