Eldőlt: nem kezdődik hamarabb az iskola

Visszautasította a tanügyminisztérium azokat a módosító javaslatokat, amelyek szerint egy héttel hamarabb kezdődött volna az iskola. A szaktárca kedden közzétett végleges tanévszerkezete szerint az iskola szeptember 14-én veszi kezdetét.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy több diákszövetség kérte, kezdjék el egy héttel hamarabb, tehát ne szeptember 14-én az oktatást. A Konstanca megyei diákszövetség szerint például amennyiben szeptember 7-én kezdődne az iskola, és június 11-én fejeződne be a második félév, az iskola utolsó heteiben hatékonyabban folyhatna az oktatás, a tanulókat pedig „nem kapná el olyan gyorsan a nyári hangulat”.

Ami az első félévi dolgozatokat illeti, a diákszövetség úgy érvelt, amennyiben a minisztérium által javasolt december 18-i időpont mellett maradnak, a diákok már régen a téli ünnepekre koncentrálnak. Szerintük ésszerűbb lenne, ha ezt egy héttel hamarabb, azaz december 11-én írnák meg a tanulók.

Milyen döntést hozott a minisztérium?

A tanügyminisztérium végleges 2015-2016-os tanévszerkezete szerint az iskola szeptember közepén kezdődik, és június 17-én ér véget. A téli vakáció a következő dátumra esik: december 19 – január 3. A két félév közti vakáció január 30-án kezdődik, és február 7-én ér véget, a tavaszi vakáció időpontja pedig április 23 – május 3.

A 2015-2016-os tanév 36 iskolai hétből áll, a 12. osztályosok esetében az érettségi miatt ez 27 hét. A nyolcadikosok tanéve egy héttel lesz rövidebb a képességvizsga miatt, ők 2016. június 10-én fejezik be az iskolát.

A szakképzésben részesülő kilencedikes és tizenegyedikes tanulók az egy hetes szakmai gyakorlat miatt 37 hetes iskolai évvel számolhatnak. 

A tanügyminisztérium engedett a diákszövetségek kérésének, és úgy döntött, az első félévi dolgozatokat december 11-ig kell megírniuk a tanulóknak. A második félévi dolgozat határideje: 2016. május 20.

Az Iskola másként 2016. április 18-22. között kerül megrendezésre. Az elemi és előkészítős osztályokban nem muszáj az említett héten megtartani a programot, az iskola dönthet arról, mikor rendezi meg az Iskola másként hetet. A tanügyminisztérium viszont kiköti, hogy erre május 27. után már nem kerülhet sor.

Az oktatás nemzetközi napját október 5-én tartják, a tanítók napját pedig június 5-én. Az említett napokon speciális programokat szerveznek.

Ami érdekes lehet, hogy a 2016-ban a nyári vakáció június 18-án kezdődik, és szeptember 4-én ér véget. A tanév szerkezete itt böngészhető

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?