Szakmai gyakornokságot vezetne be a munkaügyi minisztérium

A munkaügyi minisztérium szakmai gyakorlóidőt vezetne be a frissen egyetemet végzett, pályakezdő fiatalok számára, akik ebből a célból hat hónapra, vagy akár egy évre szóló szerződést is köthetnek. A „próbaidő" után a fiatalok tevékenységük alapján minősítést kapnának.

A vonatkozó törvénytervezetet szerdán bocsátotta közvitára saját honlapján a munkaügyi minisztérium.kukta

A gyakorlóidő bevezetésének az volna a célja, hogy a fiataloknak megkönnyítse a munkaerőpiacra való átjárást. Elképzelések szerint a szakmai begyakorlás lehetőségét a pályakezdők csak egyszer vehetik igénybe felsőfokú tanulmányaik befejezése után.

Előre megszabott program szerint dolgoznának

A „próbaidő" alatt a pályakezdő személyek tevékenysége az alkalmazó által előzetesen elfogadott feltételek szerint zajlana. A begyakorlási időt megszakíthatják abban az esetben, ha felbontják az erre szóló szerződést, illetve ha programban résztvevő fiatal 30 napnál hosszabb betegszabadságon tartózkodik.

A gyakornokokat a vállalatok szakképzett, legalább olyan két éves szakmai tapasztalattal rendelkező alkalmazottja kell felügyelje, akit korábban nem fokoztak vissza, illetve nem áll semmilyen rokoni kapcsolatban a rábízott tanonccal.

A begyakorlási idő előnyei

A begyakorlással töltött munkaidőt a fiatalok teljesítményének figyelembe vétele nélkül hozzászámolják munkarégiségéhez, illetve szakmai régiségként érvényesül, ha a pályakezdő „megfelelő" minősítést szerez.

Terv szerint a munkaadó vállalattal a gyakorlóidőre külön szerződést kötnének, viszont emellett a munkaszerződést is aláírják, az ily módon felvett fiatalok fizetése nem lehet kevesebb a napi 8 óráért járó minimálbérnél. A munkaadó a gyakornokok után a szociális hozzájárulásokat illetően kedvezményben is részesülhet.

Kimaradt?