Ponta: megoldást keresnek a katonai nyugdíjak kiegészítésére

A védelmi és a belügyi minisztérium hamarosan meg kell állapítsa, hogy mekkora összeggel tudja növelni azoknak a nyugalmazott katonáknak a juttatását, akiknek az újraszámolással csökkent a nyugdíja.

Az IMF képviselői nem tettek arra vonatkozó javaslatot, hogy újrakezdjék a nyugdíjjal kapcsolatos problémák tárgyalását – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök. Hozzátette: a védelmi minisztérium erre vonatkozó kérésére inkább nemleges választ kapott a Nemzetközi Valutaalaptól.katona2

A védelmi minisztérium jelenleg felmérheti a helyzetet, ugyanis a katonai nyugdíjasok nagy részének az újraszámolások után emelkedett a jövedelme, nagyon kevesen voltak azok, akiket ez az intézkedés negatívan érintett, az ő esetükben kell kiszámolni, hogy mekkora összeggel és milyen határidőn belül lehetne nyugdíjnövelést biztosítani – részletezte Ponta.

A miniszterelnök szerint voltak olyan esetek, amikor hibásan végezték el a számításokat, a kormány ezeket a helyzeteket igyekszik orvosolni. Azt kérték a IMF-től, hogy azon esetekben, ahol csökkentek a járulékok, a nyugdíjas katonák ismét az újraszámolás előtti összegeket kaphassák, a módosítás nem vonatkozna azokra – vagyis a speciális nyugdíjban részesülők 90 százalékára – akiknek az újraszámolást követően emelkedett a jövedelme.

A Nemzetközi Valutaalap két éve kérte a kormánytól a speciális nyugdíjak újraszámolását, mivel úgy vélték, ennek a rétegnek túlzottan magas a juttatása, ez különösen megterheli az állami költségvetést, ugyanis a védelmi minisztérium alkalmazottai nem járulnak hozzá a nyugdíjalaphoz.

Kimaradt?