Imádkoztak a Borszéki Gyógykezelő befejezéséért

Nyissa meg az Úristen a szívét a politikusoknak és az anyagiakért tenni tudóknak – ezért mondtak imát vasárnap a félkész Borszéki Gyógyfürdő előtt. A gyülekezők a hétvégén zajló Tündérfesztivál kiemelt programjaként hívták közös imára a fürdőváros lakóit és a turistaközönséget – a „zarándoklatot” ez ügyben pedig későbbi időpontban újraszervezik.

Nem épülhet fel semmi, ha e Jóisten is nem építi – ez volt a vezérgondolata annak az imasornak, amit vasárnap délben a borszéki Kezelő- és wellnessközpont előtt mondott el a Tündérfesztivál szervezői által meghirdetett ökumenikus zarándoklatra összegyűlt kis csapat.

A félkész gyógyfürdőnek az emberek gyógyítására kell fölépülnie, és ehhez kérte a segítséget imájában Dénes József, a Bihar megyei Zerind református pásztora, aki énekkarával a II. Borszéki Tündérfesztivál vendégeként tartózkodik a fürdőtelepen.

Az imák alatt többen elérzékenyülve vállalták a perzselő napban a közös kérések elmondását. A marosvásárhelyi származású, már kilenc éve Borszéken élő Nagy Zoltán – a Tündérfesztivál egyik szervezője -  is ez alkalomra írt imáját olvasta fel a kis csoportnak. Borsi Gyöngyi főszervező pedig a helyszínen érzett lelkiállapotban fordult égi segítségért.

Újraszervezik a zarándoklatot

A borszéki Turisztikai Szövetség alelnökeként nyilatkozó Borsi Gyöngyi elmondta: azért csak a kezelő előtt imádkoztak a Körgyűrűre tervezett zarándoklat helyett, mert a hétvége helyi eseményei miatt „háromfelé szakadt Borszék kis közössége”: egy helyi intézményvezető szombati esküvőjén mulatóknak nem sikerült felfrissülniük a vasárnap déli időpontig, másrészt a román közösséget is elvonzotta a helyi ortodox templom avatóünnepsége. Mi több, a jelentős egyházi ünnepet – a Tündérfesztivál dátuma rögzítése után – éppen vasárnapra időzítve még a helyi elöljárók illetve katolikus egyházi vezetőknek is az ortodox eseményen kellett tiszteletüket tenniük.

„Utolsó száz méteren sem szerettük volna lefújni az eseményt, hiszen, már az is reménykeltő, hogy az elmúlt két hétben ilyen sokat érdeklődtek, s a médiának is köszönjük, hogy ébren tartja az érdeklődést Borszék gyógyereje kihasználása érdekében” – mondotta Borsi Gyöngyi. Az egyébként, saját bevallása szerint Borszékbe közel húsz éve, turistaként „beleszerető” főszervező maga is nagyváradi – és éppen a gyógyerő népszerűsítésére létesített panziót a fürdőtelepen átköltözése után, számos egészséges életmódtábort szervezve az eltelt másfél évtizedben.

Mint a Maszolnak elmondta: hálás mindenkinek, aki jelen tudott lenni vasárnap, s az elmaradók ígéretei nyomán bizakodik: hamarosan a zarándoklatra is sor kerül. Ennek időpontját a turisztikai szövetség tagjaival-, valamint a városvezetéssel egyeztetve fogják eldönteni.

A 2012-ben leállt beruházás folytatásához jelenleg a borszéki civilek  online petíción gyűjtik az aláírásokat, amelyből a félbemaradással-, valamint a gyógykezelő paramétereivel is megismerkedhetünk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?