„Antigraffiti” védőbevonatot kaphat a Mátyás-szoborcsoport

Úgynevezett antigraffiti védőbevonatot kaphat a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport, amelyet a gyanú szerint keddről szerdára virradóan barna festékkel rongáltak meg - nyilatkozta a Kolozsvári Rádiónak Nagy Benjámin kőrestaurátor. Az önkormányzat a szakembert bízta meg többek között, hogy távolítsa el a vandalizmus nyomait.

Nagy Benjámin, aki korábban a szoborcsoport kőtalapzatát restaurálta, elmondta: a polgármesteri hivatal részéről ígéretet kaptak arra, hogy anyagi keretet biztosítanak az A kategóriás műemlék kőfelületének speciális védőbevonatára. A réteg miatt nehezebben tapad meg a felületen bármilyen anyag és könnyebben is tisztítható - magyarázta a restaurátor.

Nagy Benjámin a közszolgálati rádiónak elmondta, a szoborcsoport talapzatát a restaurálás alatt már kezelték egy speciális hidrofobizáló (nedvességgátló) anyaggal, amely még most is többé-kevésbé hat.

Könnyen eltávolítható a festék

A megvizsgált barna anyag nem hasonlítható olajfestékhez, vízben oldódik, így a műalkotásról aránylag könnyen eltávolítható - magyarázta a restaurátor. Hozzátette, egyszerű mosással a festéket nem tudják letisztítani a felületről, ennél speciálisabb eljárás kell hozzá.

A kíméletes tisztítás során levegő, víz és bizonyos finom szemcse keverékét használják, amelyet nagyon alacsony nyomáson, tangenciálisan visznek fel a felületre. Az eljárás része az is, hogy előbb eltávolítják szilárd halmazállapotban a vastagabb festékréteget, hogy az ne oldódjon szét a felületen. „Ha az állványozást is beleszámítjuk, négy-öt munkanap csak a tisztítás. De jöhetnek még meglepetések” - magyarázta Nagy Benjámin.

Bár a szoborcsoport bronzrészét nem Nagy Benjámin restaurálta, hanem Kolozsi Tibor, annyit a kőrestaurátor elárult, hogy festék nem ívódhatott be Mátyás lovának hátsó lábaiba, de tartalmazhat olyan anyagokat, amely esetleg kikezdte a bronz patináját.

Hozzátette, ha minden a tervek szerint halad, a Kolozsvári Magyar Napok előtt, jövő hét végére meglesznek a munkával. Ezt megelőzően szakvéleményt kell írniuk a szoborcsoport állapotáról, az eljárásról, amelyet az önkormányzat műemlékvédelmi bizottságához nyújtanak be. A bizottság véleményezi, ezt követően pedig megkötik a szerződést a kivitelezővel. A tényleges munka csak ezt után következhet.

Kapcsolódók

Kimaradt?