A román gyermekhalandóság kétszerese az európai átlagnak

Romániában kétszer akkora a gyermekhalandóság, mint Európában – derül ki az Eurostat felméréséből. Eszerint az európai átlag 4,1 az 1000-hez, míg Romániában 9,5 az 1000-hez. Az 1990-es adathoz képest ugyanakkor jelentősen csökkent a mutató: akkor ezerből 27 csecsemő halt meg a születést követően.

Az elhalálozás leggyakoribb okai

Az elhalálozások mintegy 50 százalékáért a magzati korban fellépő, illetve öröklött rendellenességek okozzák – olvasható a felmérésben, amely a csecsemőhalál további okai között légúti fertőzéseket (30 százalékban), valamint a baleseteket (10 százalékban) említi meg. . A légzőszervi megbetegedések a csecsemőknél a morbiditás és mortalitás legfőbb tényezői, ezek közül a tüdőgyulladás a leggyakoribb.csecsemo2

A tüdőgyulladás szedi a legtöbb áldozatot

Uniós szinten az országban a legmagasabb a tüdőgyulladás okozta gyerekhalandóság, ezzel Románia olyan államokat előz meg, mint India, Banglades és Nigéria. 2010-ben a csecsemőhalandóság 29 százalékát ez a gyógyítható kór okozta.

Annak ellenére, hogy a tüdőgyulladás miatti halálesetek 99 százalékát a fejlődő országokban jegyezik, Románia a halálesetek számát illetően első marad az EU-ban. 2011-ben 1,3 millió 5 év alatti gyerek esett áldozatául ennek a kezelhető betegségnek.

Kimaradt?