Online petícióval küzdenek a váradiak a sertésfarm bűze ellen

Közel 3 ezren írták alá szerda délig azt az online petíciót, amelyet a Nagyvárad szélén működő sertésfarm ellen indítottak a város lakói.

A petícióban arra kérik a hatóságokat, tegyenek valamit a farmról áradó bűz ellen, a több tonna sertésürülék szaga ugyanis megkeseríti például az Őssi negyed lakóinak életét. A 14 hektáros farmon több ezer állatot nevelnek, az ürüléket az egység melletti területen gyűjtik.

A Digi24 tájékoztatása szerint a leginkább nyáron elviselhetetlen bűz ellen a lakók már hosszú ideje küzdenek, ám a hatóságok minden egyes ellenőrzés során mindent rendben találnak a farmon.

"Nem tudunk gyermeket nevelni ekkora undorító bűzben. Be kell csuknunk az ablakokat, be kell hoznunk a parkból a gyermekeket, amikor a szag nagyon erős, egyszerűen képtelenség olyankor még lélegezni is. A fél Nagyvárad érzi, szenved a disznók bűzétől" - magyarázta a petíciót elindító Nadia Pal.

A megyei környezetvédelmi őrség képviseletében Mihaela Crișan elmondta, a sertésfarmot működtető cég betart minden környezetvédelmi előírást, és az uniós normáknak is eleget tesznek. A Digi24 úgy tudja, egyetlen elvárást fogalmaztak meg a céggel szemben: ne érintkezzen az állatok ürüléke közvetlenül a földdel, amikor borús az idő, vagy esik.

A farm képviselői nem kívánták kommentálni az ügyet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?