A kivándorlás ellenszeréről beszélt Kelemen a Szabadság Feszten

Miért választanák inkább a kivándorlást az itthon maradás helyett a partiumi fiatalok? – kérdezte a margittai Szabadság Feszt nyári tábor ifjú hallgatóságától Kelemen Hunor szövetségi vasárnap. Az anyagi jólét igényét fogalmazták meg a fiatalok válaszként a kérdésre a Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke által moderált beszélgetésen.

„Háromszéken is többségükben ezzel indokolták kivándorlási szándékukat a fiatalok, amikor egy évvel ezelőtt ugyanerről érdeklődtem. Senki nem azt hozta föl érvként, hogy nem tud itthon magyarul tanulni, beszélni, magyar könyvekhez hozzáférni. Huszonöt évvel korábban, közvetlenül a kommunista diktatúra után, az én nemzedékem még ezeket kifogásolta, anyagiakkal kapcsolatos érveket akkor még senki nem említett. Nekünk most a ti igényeiteket kell figyelembe vennünk, ezekre a megváltozott igényekre kell a hazai politikának megoldásokat találnia a szülőföldön” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Hozzátette: az RMDSZ-nek most azzal is számolnia kell, hogy az 1989 után született nemzedéknek nincs közvetlen tapasztalata a negyedszázaddal korábbi állapotokról, ezért a megoldáskeresésben csupán a huszonévesek jelenlegi elvárasait tekintheti kiindulópontként. Ugyanakkor tévedés volna az ifjabb nemzedéknek azt gondolnia, hogy minden, ami ma természetesnek tekinthető a nyelvi és kisebbségi jogok terén, mindig is természetes volt, és az is marad erőfeszítések nélkül. Azért van szükség a közképviseletre, hogy ezeket az értékeket továbbra is megőrizhessük – jelentette ki.

Kelemen Hunor a Kárpát-medence magyar közösségeinek hasonló kihívásai kapcsán azt mondta, a romániai gazdaság stabilabbnak tekinthető, mint több más országban, ahol jelentős magyar közösség él, Romániában nincs infláció és beindult egy gazdasági növekedés is. Így a fiatal vállalkozók egy része már perspektívában kezdi szemlélni vállalkozása jövőjét, és ez biztató jelenség.

„Az RMDSZ ellenzéki alakulatként is támogatta a parlamentben az újonnan elfogadott pénzügyi törvénykönyvet, számtalan javaslata volt a kedvezményeket illetően. Ezek azt jelentik majd, hogy több pénz marad az emberek zsebében, a vállalkozóknál, és ez hosszú távon azt is eredményezni, hogy Románia gazdasága növekvő pályára lép” – jelentette ki a szövetségi elnök.

Gond van a szakoktatással is

Arra is figyelmeztetett, hogy az ország a biztonságpolitika tekintetében is fontos térség Európában, hiszen több háborús gócpont veszi körül, ezért a politikai intézkedéseknek a társadalmi, gazdasági és etnikai jellegű stabilitás megőrzését kell szolgálniuk.

Egy másik, a fiatalokat közvetlenül érintő kérdés kapcsán az oktatási rendszer legnagyobb kihívásaként, problémájaként a szakoktatás hiányát nevezte meg az RMDSZ elnöke. „Az elmúlt huszonöt évben a tanügyi rendszer egyik legnagyobb hibája az volt, hogy fokozatosan leépítette a szakoktatást, nem vette figyelembe a munkaerőpiac igényeit” – nehezményezte Kelemen Hunor, aki szerint a döntéshozóknak van még tennivalójuk ilyen téren, a társadalom szükségleteihez kell alakítaniuk az oktatási rendszert.

Kapcsolódók

Kimaradt?