Fogd meg a roma, a román kezét

Míg korábban egyik sem volt kíváncsi a másik nemzetiségűre, sőt merev sztereotípiák álltak falként a térség három közössége közé, ma már az is megtörténik, hogy egymás népviseletében lépnek színpadra a fiatalok – hangzott el Marosszentgyörgyön azon a beszámolón, amelyet a Hand in Hand nevű két éves projekt kapcsán tartottak. Jelenleg a projekt közepénél tartanak.

Az egymás iránti szeretet, toleranciát, az előítéletek megszüntetését, a közös jövőépítést hangsúlyozta Sófalvi Szabolcs polgármester is, aki szerint szüleinktől, nagyszüleinktől, szűkebb környezetünkből örököljük az előítéleteinket, hogy aztán továbbadjuk az utánunk jövő generációknak. Ezen próbál a Gyulafehérvári Caritas a Norvég Alap támogatásával, a marosszentgyörgyi polgármesteri hivatallal és a Divers Egyesülettel közösen változtatni.

A 2014 májusában indított program a szociális integráció elősegítését tűzte ki célul, a kultúrák közötti kapcsolatok építését, a különböző kultúrák közötti interakciók javítását és nem utolsósorban a helyi roma közösségek felzárkóztatását, életkörülményeinek javítását.

Mindezek érdekében egy helyi stratégiát és akciótervet dolgoztak ki, amelybe bevonták a közösségek tagjait, azok képviselőit is, olyan programokat szerveztek, amelyek az iskolaelhagyás megelőzését szolgálják, illetve az etnikumok közötti kapcsolatok megerősítését, a megismerést és elfogadást a különböző interkulturális események, tapasztalatcserék és önkéntes tevékenységek által.

Az eltelt egy év alatt a célok elérése érdekében szervezték meg többek közt a Samu Nyári Óvodáját 30 iskolakezdés előtt álló gyerekkel, a Délutáni Tanodát 36 tanuló számára, vagy a szülők Iskoláját 40 felnőtt részére. A gyerek- és a felnőttprogramokban is marosszentgyörgyiek és csejdiek vettek részt közösen.

Marosszentgyörgyön és Csejden 54 önkéntes 200 család adatait gyűjtötte össze egy szociókulturális felmérés során, amelynek eredményei alapján kidolgoznak egy helyi roma stratégiát a 2014-2020-as periódusra, érintve a következő területeket: oktatás, foglalkoztatás, egészségügy, infrastruktúra, kultúra, szociális infrastruktúra. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?