Nagyváradra kerül a kolozsváriak szemete

Kolozs megyéből július 15. után Nagyváradra szállítják a szemetet - tájékoztat közleményben a kolozsvári városháza.

Mint arról már korábban beszámoltunk, két héttel ezelőtt be kellett zárni a Kolozsvár melletti pataréti szeméttárolót, mert az megtelt. A megye szemetét jelenleg Gyulafehérvárra viszik, ám a Fehér megyei tároló csak július 14-ig tudja fogadni a hulladékot.

A közleményben az áll, hogy Bihar megye három hónapig fogadja a Kolozs megyeiek háztartási és utcai szemetét, addig a megyei önkormányzatnak megoldást kell találnia legalább egy ideiglenes szeméttároló kialakítására.

Erdőfelek nem adja olcsón

Az ideális megoldás az lenne, ha a Kolozsvárral szomszédos Erdőfelek község területén megépülne az integrált hulladékfeldolgozó, központ, amely a teljes megye szemetét hasznosítja, illetve környezetkímélő módon tárolja. Ennek 2014 októberéig kellett volna elkészülnie.

Az MTI tájékoztatása szerint viszont csődbe ment a munkálatokat 2012-ben elnyerő konzorcium vezető cége, a Kolozs megyei önkormányzat pedig 2014 végén a nem megfelelő munkavégzés miatt felbontotta a szerződést a kivitelezővel.

A Kolozs megyei önkormányzat hivatalos közlése szerint 2015 végéig kell megépülnie az erdőfeleki integrált hulladékfeldolgozónak. A stiridecluj.ro portál azonban úgy tudja, hogy a hatóságok nem tekintik már reálisnak az év végi határidőt. Ez pedig azt is jelenti, hogy a megyei önkormányzat elveszíti a hulladékfeldolgozó megépítésének európai uniós finanszírozását.

A megyei önkormányzat már hónapok óta tárgyal az erdőfeleki önkormányzattal arról, hogy a majdani integrált hulladékfeldolgozó területén újabb ideiglenes szemétlerakót nyissanak, ám a tárgyalások kudarcba fulladtak. Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke szerint a feleki önkormányzat állandó nyomás alatt tartja a Kolozs megyei tanácsot.

A tanácsos elmondta, a gond az ideiglenes szemétlerakó területe, pontosabban az ára. A megyei önkormányzatnak elég lett volna egy két hektáros terület, amelyen 48 óra alatt ki lehetett volna alakítani az ideiglenes lerakót, de mára oda jutottak, hogy a felekiek 64 hektáros terület megvásárlására kérték a megyei önkormányzatot.

"Jóindulatú felméréseink szerint megszabtunk egy másfél eurós négyzetméterenkénti árat, de ők kétszer akkora árat szeretnének. Egy olyan területért, amely fűvön kívül nem termelt semmi mást. A reptér mellett, ahol szuper minőségű a föld, ott meg negyven banit adtak a tulajdonosnak. Szóval nagyon érdekes. Nem tartom igazságosnak. Ha lesz középút, a tanács meg fogja szavazni a felvásárlást. De megjegyzem, ebből még ügyek lesznek” - magyarázta Vákár.

Mivel nem tudtak kiegyezni az erdőfeleki önkormányzattal, a szemetet jelenleg Gyulafehérvárra, majd Nagyváradra szállítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?