Onkológiai beteg fiatalokat is fogad 2015-től a Yuppi Tábor

Újra lehet jelentkezni a Yuppi Táborba, az egyetlen olyan romániai programra, amely az élményterápia/terápiás rekreáció innovatív módszerét alkalmazza. Idéntől a két cukorbetegeknek szánt tábor mellett egy daganatos betegeknek szánt tábort is meghirdetnek a szervezők, ahova olyan gyerekek jelentkezését várja, akik nem több mint öt éve fejezték be onkológiai kezelésüket. A táborokban való részvétel ingyenes a gyerekek számára.

A táborokat már ötödik éve azzal a kifejezett céllal szervezik, hogy krónikusan beteg gyerekeknek kihívásokkal, szórakozással teli, mégis biztonságos környezetet nyújtsanak. Ezekben a táborokban nem a betegségé a főszerep, hanem biztonságos környezetet teremtenek ahhoz, hogy táborozóik felfedezzék saját lehetőségeiket, és ne a korlátaikra koncentráljanak, önbizalmuk, önértékelésük növekedjen, könnyebben teremtsenek kapcsolatokat.

A tábor első turnusa most zajlik, június 27–július 4. között, melyben 13–17 éves, diabétesz betegséggel élő fiatalok vesznek részt. A második alkalomra július 25–augusztus 1. között kerül sor, ide a 7–13 éves diabétesz betegséggel élő gyerekeket várják. Az utolsó tábort 13–17 éves onkológiai beteg fiatalok számára, augusztus 22–29. között szervezik.

A rendezvénynek helyszíne a Maros megyei Mezősályiban található „Andrei” Ifjúsági Központ. Fontos, hogy a táborok alatt kétnyelvű – román és magyar – kommunikáció folyik. A programok csupa kihívást ígérnek: kézműves foglalkozások, zene, színjátszás, fotó, lovaglás, íjászat, evezés/horgászat, mászás/magaskötélpálya.

A táborozók létszámával azonos számú, alaposan felkészült önkéntes szervezi a tábor mindennapjait. Az önkénteseket a táborban Manóknak hívják: a HáziManók lesznek legtöbbet a gyerekekkel, ők lelkesítik őket a programokon, segítik a tábori mindennapokban; a MenőManók feladata a programok kitalálása, levezetése, míg a láthatatlan biztonságot a DokiManók – orvosok, egészségügyi asszisztensek és szakorvosok – 24 órás orvosi felügyelete biztosítja.

A tábori menüt orvos ellenőrzésével dietetikus állítja össze. Az egészségügyi csapat tagjai minden gyereknek a saját diétáját tiszteletben tartva adagolják az ételt. Olyan gyerekeket is fogadnak és látnak el, akik ételérzékenységben szenvednek (glutén- vagy laktózérzékeny) vagy speciális orvosi előírást követnek.

Az onkológiai turnusra még javában zajlik a jelentkezés, a gyerek kezelőorvosa által kitöltött, és a szervezőkhöz eljuttatott Egészségügyi Jelentkezési Lap által lehet jelentkezni. A szakorvosok listája, a jelentkezéshez szükséges további információk, szülői visszajelzések és a táborral kapcsolatos további tudnivalók a https://yuppicamp.ro/hu/ oldalon találhatók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?