Román foglalkozást indít a gyergyói könyvtár

Magyar ajkú szülők igénylésének tesz eleget Gyergyószentmiklós Városi Könyvtára: csütörtöktől megkezdik a heti egy órás román nyelvű kommunikációs foglalkozásokat gyerekekkel.

„Hétköznapi dolgokról, színekről-számokról” kezdhetnek tanulni csütörtöktől az óvódások román nyelven a gyergyószentmiklósi városi könyvtárban. Keresztes Csongor igazgató a maszol.ro megkeresésére elmondta: a román nyelvű foglalkozást kizárólag magyar családok kérték.

Megtudtuk, olyan szülők-nagyszülők keresték fel, akik kimondottan románul szeretnék megtanítani már ilyen zsenge korban is a csemetéiket, ezért igényelték: indítsanak ilyen foglalkozást. „Négy gyerekről biztosan tudtuk, hogy hozni szeretnék, s miután Poráczki Judit román szakos kolléganőm beleegyezett, hogy vállalja, gyorsan kigyűlt a tíz fő” – mondta Keresztes. A tízfős csoporttal meg is teltek a helyek.

Az igénylést a könyvtár által a korábban V-VIII.osztályosoknak szervezett „kommunikációs csoporttevékenység” keltette – mondta az igazgató, és első eset, hogy óvodás korú gyerekeket kitartó utánajárással igyekeznek ily módon romántanuláshoz segíteni. Keresztes szerint volt olyan nagyszülő is, aki rendszeresen bejárt és kérlelte a tevékenyégre a munkatársait.

Az intézményvezető értesülései szerint a szülők közül a kollégát is személyesen kérték, segítsen a kicsiknek románul tanulni. Arra hivatkozta, hogy így szeretnék segíteni a gyerekek érvényesülését és már most megelőzni a román nyelv és irodalom érettségin várható kudarcot.

A maszol.ro felvetésére, miszerint az ingyenes, heti egyszer 50 perces szolgáltatást más nyelvek tanulási igénye esetén is biztosíthatná-e a könyvtár, Keresztes Csongor jelezte, a kérdés „még nem múlta idejét”, ha az angol szakos kolléga elvállalja és van rá igény, nyitottak ezt a foglalkozást is beindítani.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?