Azomureș: a környezetvédelmi biztoshoz fordulnak a vásárhelyiek

Már több mint 1800 aláírója van annak a petíciónak, amellyel a kezdeményezők a marosvásárhelyi vegyipari kombinát levegőszennyezése, az Azomureș jelenlegi működtetése ellen szeretnének fellépni. A műtrágya-üzemmel kapcsolatosan kedden Dorin Florea polgármester is elmondta ellenérveit.

A marosvásárhelyi civilek, civil szervezetek, egészségügyi dolgozók évek óta hangoztatják, kibírhatatlan a kombinát általi szennyezettség, a városnak hol egyik, hol másik negyede válik „láthatatlanná” a kibocsátott ammónia-gáz miatt. A várost, főleg ősszel, állandó köd lengi be, ami egyes szakemberek szerint ugyancsak a kombinát működésének a következménye.

Rákóczi Kinga, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztő-műsorvezetője is évek óta sürgeti, hogy változtatni kell, egyedül azonban nehéz volt előrelépni ezen a téren. A Facebookon Budai Nóra kezdeményezett hasonló kampányt, amelyhez többen is csatlakoztak, így közös erővel sikerült a figyelmet felkelteni, még több követőt találni az ügy érdekében.

A rádió munkatársa a maszol.ro-nak elmondta, az utóbbi időben nagyobb sajtóvisszhangot kapott a kombinát ügye, egyre többen foglalkoznak a levegőt folyamatosan szennyező ipari létesítménnyel. Rákóczi Kinga június 4-én egy kérvényt nyújtott be a környezetvédelmi minisztériumban, amelyben azt kérte, hogy legalább egy interjú erejéig álljanak szóba vele.

Közel egy hónappal a kérvény benyújtása után sem kapott semmilyen választ.  A környezetvédelmi miniszter rendszeres tájékoztatására annak Facebook-oldalára küldik naponta a marosvásárhelyi helyzetképeket, fotókat, videókat, arról, hogy a városban éppen melyik lakónegyed “tűnt el” a ködben, vagy milyen látványt nyújt az Azomures kéményeiből kiáradó színes füst.

A petíciót a kezdeményezők Karmenu Vellának, az Európai Biztosság környezetvédelmi biztosának címezték. Úgy vélik, hogy a problémát Romániában nem tudják megoldani, ugyanis anyagi érdekek akadályozzák azt. A petíciót itt lehet aláírni.

Florea is bírálta

Az Azomureșt keddi sajtótájékoztatóján Dorin Florea is bírálta. Ám a polgármester előbb a környezetvédő civilekre sújtott le, akik az erdőket és a fákat védik „ahelyett”, hogy a kombináttal foglalkoznának.

A vegyi üzem a közelmúltban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2016. decemberéig beszereli a kibocsátott füstöt szűrő ipari berendezést, amely megfelel a környezetvédelmi előírásoknak. Ám Florea attól tart, hogy a következő év végéig az üzem tulajdonost cserél, és az új tulajdonosnak nem kell betartania az előző vállalásait.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?