Hágába érkezett az olvasást kerékpáron népszerűsítő könyvtáros

Három hét elteltével és háromezer kilométer biciklizás után megérkezett Hágába a háromszéki könyvtáros. Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum könyvtárosa, Kiss László azt a célt tűzte ki, hogy a Fekete-tengertől az Északi-tengerig biciklizve népszerűsíti az olvasást és a mozgást.

A 45 éves háromszéki könyvtáros június 7-én indult el Konstancáról, és ezekben a napokban a hollandiai Maastrichtben vesz részt az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Egyesületének konferenciáján. Kiss László blogjában pontosan lehet tájékozódni az útvonalról, céljairól. 

Beszámolója szerint vasárnap, Hágába való megérkezésekor felkereste a Kinderboeken Museum & Letterkundig Museum din Den Haag intézményt, ahonnan elkérte a holland költő Bob de Uyl kerékpárját, és szimbolikusan azzal biciklizett az Északi-tengerig partjáig.

A hét országot érintő kerékpártúrára vállalkozó férfi szerint a könyvtárosokról sokan úgy tartják, hogy ülő életmódot folytatnak, holott a kerékpározás jól összefér az az olvasással, mindkettő végtelen szabadságot biztosít az embernek.

A sepsiszentgyörgyi könyvtáros akciójával arra szeretné ráirányítani a közvélemény és a hatóságok figyelmét, hogy egyre inkább háttérbe szorulnak az iskolai könyvtára, annak ellenére, hogy hatalmas szerepük van a tanulók olvasásra való nevelésében. Útja során számos könyvtárban és iskolában is előadást tartott, amelyben az olvasás fontosságára hívta fel az érdeklődők figyelmét, emellett az útjába kerülő költők és írók szobrainál virágcsokrokat helyezett el.

Kiss Lászlónak nem ez az első hosszú kerékpáros túrája, 2008-ban Sepsiszentgyörgyről Isztambulig biciklizett egy nemzetközi homofilia konferenciára, és útja során próbálta ráirányítani a közvélemény figyelmét erre az örökletes betegségre, amely egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg.

Kiss azt is el szeretné érni, hogy a román kormány alakítsa újra a nemrég felszámolt I. C. Petrescu Országos Pedagógiai Könyvtárat, amelynek rendkívül fontos szerepe volt a könyvtáros- és pedagógusképzésben.

A könyvtáros rámutatott, hogy egyre kevesebbet olvasnak a gyerekek, akiknek körében egyre több a funkcionális analfabéta, akik hosszabb szövegekkel nem, vagy csak rendkívüli erőfeszítések árán képesek megbirkózni, azokat értelmezni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?